TOBOLÁK, J. Vliv vodivých keramik na životnost olověných akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Bača, Petr

Student Jakub Tobolák se ve své práci zabývá vlivem experimentálních vodivých keramických aditiv přidávaných do záporné aktivní hmoty v různém množství. Tato práce je pokračováním celé série prací zkoumajících vliv experimentálních aditiv na vlastnosti záporné aktivní hmoty olověného akumulátoru pracujícího v režimu hybridních elektrických vozidel (HEV). Hlavním důvodem testování je snaha o minimalizaci degradačních jevů, které úzce souvisejí s postupnou sulfatací záporných elektrod při režimu provozu HEV. Student provedl veškeré experimentální práce na pracovišti elektrochemických zdrojů ústavu elektrotechnologie FEKT, zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem pracoviště. Na základě výsledků experimentů zpracoval diplomovou práci v rozsahu 75 stran včetně všech příloh. Práci rozčlenil do devíti základních kapitol. Teoretická část zahrnuje úvod do oblasti hybridních pohonů a elektrochemických zdrojů energie. Podrobně je popsána problematika olověných akumulátorů, jejich konstrukce a důvody předčasné ztráty kapacity. Praktická část popisuje výrobu experimentálních elektrod a možnosti měřícího pracoviště. V závěrečné části se student věnuje detailnímu vyhodnocení provedených experimentů. Při zpracování semestrálního projektu předcházejícího diplomové práci postupoval student samostatně, k řešení problémů přistupoval s potřebnou iniciativou a se zájmem o zpracovávanou problematiku. Bohužel při zpracovávání diplomové práce jeho zájem opadl, konzultace se školitelem byly velmi nahodilé a konečnou podobu diplomové práce vůbec nekonzultoval. Tomu odpovídá podoba i úroveň práce, kdy se v práci vyskytuje množství formálních, pravopisných i odborných chyb. Místy je problém najít odstavec, kde by nebyla pravopisná, nebo věcná chyba. Celkově práce působí dojem toho, že je psaná na poslední chvíli bez následného čtení a druhé kontroly. Nicméně požadavky zadání student splnil v plném rozsahu. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Proto doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Vaněk, Jiří

Student se ve své práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, zabývá problematikou vlivu aditiva Ti4O7 - Ebonex na životnost olověných akumulátorů v režimu PSoC. Práce je zpracována v rozsahu 68 stran včetně seznamu použité literatury, obrázků, tabulek, grafů a seznamu zkratek, a kterou doplňuje 7 stran příloh. Práce je rozčleněna do jedenácti kapitol. V první kapitole se student zabývá problematikou hybridních elektrických vozidel. Následující kapitoly se zabývají popisem funkce elektrochemických zdrojů se zaměřením na PSoC cyklus a zkoumané olověné akumulátory. Následuje popis pracoviště a experimentálních elektrod. V praktické části student popisuje přípravu elektrod, metodiku testovaní a výsledky. Požadavku zadání nastudovat vlastnosti vodivých keramik se student bohužel věnuje jen u materiálu Ebonex a to pouze jedním odstavečkem. Kvalitu celkové práce bohužel snižuje nejednotné formátování odstavců a především velké množství překlepů, které v době kontroly pravopisu v MS Wordu je velmi zbytečné. V teoretické části se některé informace opakují a působí nesourodě. V popisu obr. 12 je například informace, že se jedná o nemleté vzorky a v textu je informace, že se jedná o mleté na kulovém mlýně. Navíc je tam informace, že vzorek číslo dva je na obrázku 10, přitom obrázek 10 obsahuje náhradní elektrické schéma. Přes tyto výtky odborná úroveň práce odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu a předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci a zadání diplomové práce bylo splněno. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 74375