PRÁŠILOVÁ, E. Deformační a napěťová analýza vybraného páteřního fixátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Marcián, Petr

Diplomantka přistupovala k diplomové práci velmi pečlivě a iniciativně. V průběhu vypracování diplomové práce si osvojila hluboké znalosti z oblasti biomechaniky páteře. Uplatnění těchto znalostí spolu se znalostmi výpočtového modelování umožnily provést rozsáhlé řešení jak fyziologického stavu páteře tak s aplikovaným páteřním fixátorem. Výsledky diplomové práce jsou i významné z hlediska klinické praxe a dílčí výsledky byly také publikovány na konferenci Engineering Mechanics 2014.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Valášek, Jiří

Předkládaná diplomová práce je v rozsahu 91 stran a zabývá se oblastí biomechaniky. Konkrétně je tato práce zaměřena na problematiku deformačně napěťové analýzy páteřního fixátoru, přičemž autorka si vybrala dynamický páteřní fixátor, který byl aplikován do třetího a čtvrtého bederního obratle. Předkládaná práce je dobře strukturovaná, psaná v duchu systémového přístupu a na vysoké úrovni co se týče grafického zpracování. Autorka v rámci řešení daného problému provedla rozsáhlou rešeršní studii a takto získané informace dokázala v práci dobře zpracovat. Při řešení této úlohy musela autorka prokázat značné znalosti a dovednosti při práci s řadou specializovaných softwarů použitých pro tvorbu modelu geometrie a konečnoprvkové sítě. Velká péče byla věnována tvorbě detailů, jako jsou závity u šroubů a chrupavky. V kap. 9 této práce autorka popisuje, jak je možné získat materiálové charakteristiky spongiózní kostní tkáně na základě CT snímků, škoda je, že tyto své znalosti neaplikovala na daný problém a materiálové charakteristiky spongiózní kostní tkáně získala na základě rešeršní studie. Autorkou použitá hodnota Youngova modulu E= 100 MPa pro spongiózní kostní tkáň je z mého pohledu dosti nízká. Kapitola 11.4 je věnována modelu vazeb a zatížení. V rámci této kapitoly jsou sepsány velikosti silového a momentového zatížení, ovšem z mého hlediska chybí těmto hodnotám vhodná slovní interpretace např.: stání, chůze, předklon atd.. Na základě kombinací jednotlivých hodnot zatížení autorka provedla 32 různých simulací, což ve svém výsledku působí mírně chaoticky. I přes takto velký počet řešených variant je kapitola 12 „Prezentace a analýza výsledků“ poměrně přehledně sepsána, ovšem dle mého názoru by bylo pro lepší orientaci a přehlednost ve vypočtených výsledcích vhodnější zvolit nižší počet řešených variant. Grafická interpretace výsledků je pro základní pochopení deformačně napěťových stavů řešeného problému provedena precizně s dobře čitelnými stupnicemi a v případně potřeby v detailním zobrazení rozložení deformací a napětí. Tato práce je napsána s minimem překlepů, jak v textu, tak v obrázcích (výjimkou jsou obr. 22 – degradovaná ploténka, obr. 25 chybějící znak průměru u rotačních částí fixátoru, obr. 27 nejspíše špatně natočený souřadný systém, tab. 3 neznámá veličina hustoty). Tato práce splňuje cíle, které si autorka stanovila. Zmíněnou práci hodnotím „výborně“/ A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 70803