KUČA, J. Posouzení vlivu územního plánování na cenu pozemků ve vybrané lokalitě v Přerově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Superatová, Alena

Cíle a úkoly diplomové práce byly splněny. Posluchač pracoval iniciativně a práci průběžně konzultoval. Nesouhlasím se vstupními údaji, které uvedl v porovnávacím způsobu ani s výsledky, které jsou uvedeny v závěru práce. Nicméně oceňuji, že k práci přistoupil originálním způsobem a své poznatky při konzultacích obhajoval, z čehož vyplývá, že se orientuje v dané problematice. Nedostatky spatřuji spíše v nedostatku zkušeností, které u studenta nelze ani předpokládat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C Nesprávně voleny pozemky do porovnávacího způsobu, ne vždy správně voleny koeficienty úpravy.
Odborná úroveň diplomové práce B Práce je na velmi dobré úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití D Vzhledem k nesprávným závěrům je využití omezené.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Ne vždy uvedeny zdroje. např. obr. 1 a obr. 3..
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Obtížná orientace v mapových podkladech např. mapový podklad č. 1.4., dále nesprávně použity horní indexy, sumarizační vzorce apod.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Lorencová, Marie

Diplomová práce je poměrně rozsáhlá a i přes uvedené nedostatky na dobré úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Student se ve své práci v souladu se zadáním zabývá posouzením vlivu územního plánování na cenu pozemků v Přerově. Diplomová práce je úplná.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A K řešení cíle diplomové práce zvolil student odpovídající přístup. Teoretická i praktická část je vypracována v rozsahu a na úrovni odpovídající zvolené problematice. Kladně hodnotím, že student do práce zařadil i Nageliho metodu třídy polohy a porovnání se skutečně realizovanými cenami v dané lokalitě.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Sestavené databáze pro přímé porovnání vykazují nedostatky. Student např. mezi zemědělské pozemky zařadil i pozemky, na nichž stojí chatky (A.06, A.09), tedy v inzerované ceně pozemků je započtena i hodnota těchto staveb, nebo pozemek, který je určený k výstavbě rodinného domu (A.02). Pro stanovení ceny pozemku, který je určený územním plánem k zastavění rodinným domem, do databáze vložil i pozemek v plochách výroby (B.24) a při úpravách formou koeficientů rozdílnost způsobu budoucího využití již nezohledňoval. Za nedostatek také považuji, že není u všech tabulek, obrázků a grafů uváděn pramen, ze kterého student čerpá či informace, že se jedná o vlastní tvorbu.
Obtížnost a správnost řešení C Student si v souladu se zadáním vybral konkrétní pozemek ve městě Přerov. Pozemek je zatížen věcným břemenem, v práci však postrádám popis tohoto břemene a jeho vlivu na ceny. Při přímém porovnání nepovažuji volbu koeficientů úpravy vždy za zcela správnou či vhodnou, např. vliv vybavení IS u zemědělského pozemku. Dále není vždy zřejmá logika při volbě hodnot jednotlivých koeficientů (např. K1 – velikost pozemku). Závěrečná zjištění neodpovídají skutečnostem realitního trhu.
Přínos pro praktické i teoretické využití D Obvyklé ceny pozemků, které student určil, jsou vzhledem k ne zcela vhodně zvoleným srovnávacím pozemkům a volbě koeficientů úpravy, zavádějící. Přínos pro praktické či teoretické využití považuji za podstatně omezený.
Odborná jazyková úroveň B V diplomové práci se občas vyskytují drobné jazykové nedostatky.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Písemnou a grafickou úpravu práce považuji za velmi dobrou. V práci však postrádám např. informaci o pozemku ze serveru www.cuzk.cz, vyznačení oceňovaného pozemku v mapách (1.2).
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 70377