ŠPANIHELOVÁ, K. Návrh otopné soustavy s tepelným čerpadlem vzduch-voda a zdrojem na tuhá paliva pro vytápění rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Katolický, Jaroslav

Studentka prokázala schopnost samostatné tvůrčí inženýrské činnosti, zpracovávala diplomovou práci samostatně a splnila podmínky zadání diplomové práce. Předložená diplomová práce obsahuje všechny náležitosti předepsané zadáním, a proto ji doporučují k obhajobě před komisí pro státní zkoušky v oboru Technika prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Elcner, Jakub

Předložená diplomová práce si klade za cíl navržení otopné soustavy a zařízení pro ohřev teplé vody pro rodinný dům, kdy hlavním zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch-voda doplněné o krbová kamna s výměníkem tepla. Práce je psána přehledně a je rozdělena na několik částí. V první části je představen řešený objekt, definovány stavební materiály, ze kterých je postaven a spočteny součinitelé přestupu tepla jednotlivých stavebních konstrukcí. Druhá část se zabývá výpočtem tepelných ztrát, který je proveden v souladu s aktuální normou ČSN EN 12831. Jsou zde uvedeny všechny vztahy potřebné pro výpočet tepelných ztrát a proveden ukázkový výpočet tepelné ztráty prostupem pro místnost 0.4, kdy výpočty ostatních místností jsou uvedeny v příloze. Vypočtené hodnoty tepelných ztrát větráním a zátopového tepelného výkonu jsou pak uvedeny v samostatných tabulkách na straně 28 a 29. Všechny výpočty jsou pak shrnuty v Tabulce 9 na straně 30. Třetí část je věnována návrhu otopné soustavy. Jako hlavní způsob vytápění v nejčastěji používaných částech domu byly zvoleny podlahové otopné plochy, v některých místnostech kombinované s deskovými otopnými tělesy nebo s otopným žebříkem. U všech otopných ploch jsou provedeny tepelně technické výpočty za účelem návrhu jejich rozměrů a dále jsou provedeny hydraulické výpočty za účelem stanovení tlakové ztráty pro volbu vhodného oběhového čerpadla. Ve čtvrté části je navržen ohřívač teplé vody a dále zvoleny zdroje tepla, kterými jsou tepelné čerpadlo vzduch – voda doplněné o krbová kamna s teplovodním výměníkem tepla. Soustava je dále doplněna o akumulační nádrž a jsou zde navrženy pojistné a zabezpečovací zařízení. V poslední části je provedeno krátké ekonomické zhodnocení na základě stanovení potřeby tepla a porovnání nákladů a návratnosti investice. Práce splňuje všechny body zadání a všechny výpočty v ní se opírají o aktuální normy. Je logicky uspořádaná, přehledná a obsahuje všechny formální náležitosti. Grafická a stylistická úprava a práce s literaturou a citacemi jsou na vysoké úrovni. Z práce je patrné, že na jejím základě bude realizován skutečný objekt provedený dle návrhu v práci. K práci mám však následující výhrady. Na straně 47 v případě volby oběhového čerpadla by bylo dobré doplnit rovnice (51) a (52) o konkrétní hodnoty. Tepelné čerpadlo a krbová kamna jsou zřejmě zvolena na základě požadavku zadavatele, ale v rámci práce by bylo vhodné uvést více typů těchto zdrojů tepla a provést jejich srovnání. Grafy na straně 67 jsou dle mého názoru nešťastně provedeny a jejich interpretace může být zavádějící. Poslední výhrada se týká podlahových otopných ploch, kdy ačkoliv jsou správně navrženy, je otázka k zamyšlení, zda ve skutečnosti pokryjí tepelné ztráty místností, a zda by nebylo vhodné je kombinovat s deskovými otopnými tělesy. Přes výhrady, které jsou pouze drobného charakteru je práce velice zdařilá a navrhuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 71443