KRÁČALA, M. Fonetické zpracování řeči pomocí software Praat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Milan

Zadání diplomové práce je splněno. Student pracoval průběžně a samostatně, podle potřeby docházel na konzultace. Na počátku nastudoval samostatně strukturu a činnost softwarového prostředí Praat. Vytvořený český návod pro práci s Praat je srozumitelný, má logickou koncepci a je napsaný dobrou češtinou (bez patrného vlivu původní angličtiny). Pro ukázkově řešené příklady pořídil student potřebné zvukové nahrávky. Jednotlivé vytvořené příklady jsou velmi názorné a lze je použít pro výuku, případně pro samostatné základní seznámení s Praat. Hlavní vytvořený program na extrakci samohlásek a vybraných souhlásek je funkční a jeho vývoj je přehledně dokumentovaný, vykazuje však relativně vysokou chybovost v určování zkoumaných hlásek, a to i po adaptaci na konkrétního řečníka. Zde bych uvítal širší diskuzi o jednotlivých chybách a z praktického pohledu zejména možnost potlačení chyby typu „chybné přiřazení“. Po formální stránce je celá práce napsaná pečlivě a úhledně, ale přesto se v ní vyskytuje několik překlepů a gramatických chyb jako „výsledky měli být“ (str. 32).

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Staněk, Miroslav

Předložená bakalářská práce pana Martina Kráčaly se zabývá fonetickým zpracováním řeči volně dostupným softwarem Praat. Student nejprve představuje software Praat a popisuje jeho funkce a možnosti. Text i popisy jednotlivých úkonů jsou velice kvalitně napsány, a tak tato část práce může sloužit jako kvalitní manuál i pro naprosté začátečníky se softwarem Praat. V další části práce pan Kráčala popisuje jím vytvořené algoritmy na extrakci českých samohlásek a vybraných souhlásek z řečového záznamu v prostředí Praat. Nejvyšší nedostatek této části práce vidím ve způsobu klasifikace hlásek a délce zvoleného okna, které by bylo vhodné zvolit alespoň dvojnásobné, nejlépe s polovičním překryvem, k zvýšení účinnosti celého systému. Bakalářská práce pana Martina Kráčaly je psána na velmi dobré úrovni, obsahuje několik překlepů a akceptovatelných chyb, některé části textu by si zasloužily lepší formátování. Také bych uvítal větší množství demonstračních příkladů pro naučení se s softwarem Praat. Celkově hodnotím práci pana Martina Kráčaly jako velice kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení A/94b.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 73160