HORNÍK, V. Iniciace a rozvoj cyklického poškození v oceli pro energetický průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Věchet, Stanislav

Práce byla řešena v rámci spolupráce mezi Ústavem materiálových věd a inženýrství a Ústavem konstruování na VUT FSI v Brně. Téma práce bylo zaměřeno na studium únavových vlastností žáropevné oceli 15Ch2NMFA, přičemž hlavní pozornost byla zaměřena na iniciaci a rozvoj cyklického poškození při využití akustické emise. Při řešení projektu a jeho vypracování postupoval diplomant samostatně a iniciativně. Úvodní teoretickou část zpracoval velmi podrobně a na dobré úrovni po prostudování většího počtu literárních pramenů. V průběhu přípravy a provádění experimentů se diplomant seznámil se zkušebním zařízením i s metodikou zkoušení mechanických vlastností materiálů. Student splnil všechny požadavky zadaného tématu. Předložená práce je přehledná, má velmi dobrou odbornou úroveň a přináší řadu zajímavých poznatků, splňuje tak všechny požadavky kladené na diplomové práce. Student prokázal schopnost samostatné práce, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mazal, Pavel

Práce splnila základní zadání, kterým bylo určení základních mechanických vlastností daných taveb materiálu. Nové informace byly získány především aplikací akustické emise, která umožnila bližší identifikaci průběhu jednotlivých stádií únavového života. Pro další výzkum jsou také přínosné výsledky získané metodou RTG difrakce. Pro spolehlivější identifikaci dějů v cyklicky zatěžovaných materiálech bude nezbytné provést vzájemné přiřazení výsledků snímání signálu AE se změnami identifikovanými RTG difrakcí a změnami frekvence zatěžovacího zařízení. Vše samozřejmě musí doplnit další metalografická a fraktografická pozorování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 68703