VACEK, P. Sol-gel syntéza a vlastnosti nanočástic piezokeramických materiálů na bázi(BaxCa1-x)(TiyZr1-y)O3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Cihlář, Jaroslav

Petr Vacek vypracoval balalářskou práci s názvem „Sol-gel syntéza a vlastnosti nanočástic piezokeramických materiálů na bázi(BaxCa1-x)(TiyZr1-y)O3“ v laboratorích ÚMVI s cílem připravit piezokeramický materiál na bázi dopovaného titaničitanu barnatého, vylisovat zkušební vzorky, slinout je a prostudovat vliv teploty a doby slinutí jejich hustotu, a morfologii zrn. Student v rámci diplomové práce vypracoval literární přehled piezokeramických materiálů na bázi Ba0.85Ca0.15Ti0.9Zr0.1O3,připravil radu vzorků uniaxiálním lisováním a slinováním při teplotě kolem 1250°C/2 hod, provedl měření hustoty vzorků a RTG analýzu, vizuálne analyzoval mikrostrukturu ze SEM obrázků a výsledky presentoval formou bakalářské práce. Výsledky jeho práce a přístup k řešení problému i pracovní aktivitu hodnotím pozitivně. Petr Vacek byl manuálně zručný student, se kterým jsem byl spokojen a práci doporucuji k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Matoušek, Aleš

Předložená bakalářská práce obsahuje rešerši z oblasti piezokeramických materiálů jak olovnatých tak bezolovnatých, které jsou předmětem dané práce a experimentální část s přípravou piezokeramiky na bázi (BaxCa1-x)(TiyZr1-y)O3 pomocí metod „sol gel“ a tuhofázové syntézy (SSR). V práci je 8 tabulek a 19 obrázků, které jsou začleněny do textu. V rešerši student přehledně zpracoval rozdělení piezokeramických materiálů na materiály bezolovnaté, olovnaté a také postupy jejich příprav „sol gel“ a tuhofázové syntézy. Je třeba kladně hodnotit úsilí věnované zpracování této rešerše. Předložené práci bych v prvé řadě vytkl po stránce stylistické: míchání bezpatkového a patkového písma, anglické popisky obrázků, uvádění anglických výrazů v textu bez uvozovek, nejasný a nedostatečný popis obrázků. Po stránce obsahové: chybí popis stádií slinovacího procesu, u vylisovaných vzorků je vynechán termín syrové těleso, u Obr. 3.8 chybí vysvětlení veličiny Ep. Dále pak nejsou uvedeny podmínky sušení získaných gelů. V Tabulce 4.6 je špatně uveden název kotouče MD Allegro/Largo. Kotouč MD Piano 120 nepoužívá ke smáčení diamantovou suspenzi, ale pouze vodu. Chybí jakýkoliv popis RTG spekter ve výsledcích a diskuzi. V kapitole 5.2.1 Mikrostruktura vzorků je nejasný popis obrázků ze SEM. Není jasné, zda se jedná o lomy či přeleptané plošné výbrusy. Na obrázcích 5.7 a 5.8 je použito různých zvětšení a tak je velmi obtížné srovnání vlivu slinovací teploty na velikost zrn.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 72929