ROLEČEK, J. Příprava keramických materiálů se zvýšenou tepelnou vodivostí pro jaderné aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Salamon, David

Diplomová práce obsahuje rozsahem vyváženou teoretickou a experimentální část z oblasti přípravy materiálů se zvýšenou tepelnou vodivostí. Práce je napsána přehledně a jednotlivé části na sebe logicky navazují, rozsah odpovídá požadavkům pro diplomovou práci. Prezentované výsledky odpovídají zadání a jsou jasně formulovány, přičemž návaznost na další výzkum i použitelnost v praxi je zřejmá. Použité metody adekvátně pokrývají celou škálu nástrojů používaných pro materiálové inženýrství, od úpravy prášku po modifikaci procesních kroků vedoucích k různé mikrostruktuře, až po analýzu vlastností - zejména tepelné vodivosti. Jako vedoucí diplomové práce oceňuji zejména schopnost studenta pracovat samostatně s cizojazyčnou literaturou a přenést získané poznatky do experimentální praxe, rovněž jeho schopnost zpracovávat získané poznatky v oblasti přípravy a chování keramických materiálů je nadprůměrná. Nedílnou součástí práce byla rovněž diskuse s kolegy z Fakulty elektrotechniky a informačních technologií, která byla nezbytná pro budoucí aplikaci získaných poznatků v dalším výzkumu i praxi. Práce je napsána anglicky, což rovněž považuji za doklad toho, že student věnoval práci více, než bylo požadováno.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Katovský, Karel

Diplomová práce Jakuba Rolečka splňuje zadání, přináší nové prakticky využitelné poznatky a její shrnutí je jistě publikovatelné v některém prestižním (jistě i impaktovaném) časopise. Student zpracoval čtivou a přehlednou rešerši a experimentálně ověřil vlastnosti pelet z oxidu ceričitého jakožto náhradního materiálu k oxidu uraničitému. Výsledky zpracoval do grafů a tabulek a formulovat některé závěry své práce. Z formálního hlediska je práce napsána kultivovaným anglickým jazykem s relativně bohatou slovní zásobou. Text obsahuje několik gramatických chyb a překlepů, někdy chyby v interpunkci a ve větné skladbě (bohužel např. v abstraktu). Z formálního hlediska lze vytknout některé nepříliš kvalitní obrázky a absenci seznamu zkratek a označení, tabulek i obrázků. Výsledky jsou zpracovány do sloupcových grafů, které jen obtížně postihují některé drobné rozdíly ve výsledcích a jejich vypovídací hodnota je tím často omezena. Student použil velké množství kvalitních a ověřených zdrojů literatury. Jejich citování v textu je však někdy matoucí – na koncích odstavců je většinou uváděno několik zdrojů, není proto dohledatelné, ve kterém z nich se objevují použité číselné hodnoty nebo převzatá data. V závěru práce jsou na několika stranách formulována shrnutí, poněkud mi schází formulace závěru ke zvyšování vodivosti keramických materiálů. Také nepovažuji za vhodné používat při formulování závěrů 1.os.mn.č. Práce dle mého názoru obsahuje jen velmi málo věcných chyb, většinou se jedná o drobnosti (např. v rešeršní části při popisu jaderných reaktorů se mezi moderátory dostalo helium; v textu odkazováno na obrázek 3.3.3 s tím, že obsahuje energetické spektrum neutronů, jedná se však o graf účinného průřezu; mluví se o obohacení U238 místo U235; tabulka 3.2. obsahuje neaktuální data; atp.). Tyto drobné nedostatky však nesnižují vysokou odbornou úroveň práce, pro další publikování ve formě článků je však doporučuji odstranit. Práci doporučuji k obhajobě a i přes zmíněné drobné nedostatky ji navrhuji hodnotit stupněm A – výborně (90 bodů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72917