TRUBAČOVÁ, P. Moderní metody výroby implantátů technologiemi Rapid Prototyping [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Píška, Miroslav

Mimořádná bakalářská práce, zpracovaná ve spolupráci s firmou Misan. s.r.o., Lysá nad Labem a Sintef, Trondhein, Norsko, což svědčí o velkých schopnostech studentky řešit samostatně náročné odborné téma na vysoké úrovni již na této úrovni studia. Je zde velmi dobrý předpoklad pokračování odborné spolupráce, což bude více přínosem i pro ÚST FSI VUT v Brně. Práci plně doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Jedná se o práci zabývající se problematikou výroby implantátů pomocí moderních aditivních technologií Rapid Prototyping. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku a rozbor aditivních technologií Rapid Prototyping (nejvíce aplikované aditivní metody) s možnostmi jejich využití v praxi, zejména pak pro výrobu implantátů. V práci jsou dále rozebrány různé vlivy změn a nastavení technologických parametrů s ohledem na výslednou kvalitu vyrobených prototypových součástí. Praktická část práce se zabývá výrobou série testovacích vzorků z korozivzdorné oceli s využitím aditivní metody Selective Laser Melting se zaměřením na studii výkonu laseru, náklonu součásti ve stavební komoře, zkoušek tvrdosti, tlakové zkoušky a rozměrové přesnosti. Práce je ukončena vyhodnocením kvality vyrobených vzorků s využitím různých měřicích zařízení (přístroj Alicona Infinite Forces G4, hydraulický zkušební stroj ZD40, tvrdoměr – zkouška tvrdosti dle Vickerse), které je spojeno s rozborem a celkovým doporučením pro optimální nastavení tiskových parametrů na 3D tiskárně M2 Cusing firmy Misan. Je zřejmé, že studentka věnovala zpracování bakalářské práce potřebnou pozornost. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci studentka čerpala z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují drobné formální náležitosti a drobné překlepy. Při řešení bakalářské práce postupovala studentka správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že studentka splnila zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72039