ZERMEGH, T. Rozpoznání gest z dat získaných z akcelerometru k ovládání směru pohybu modelu auta [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Lamberský, Vojtěch

Práce pana Zermega se zabývá využitím automatického generování kódu ze Simulinku při vývoji softwaru pro vestavěný procesor. Tento přístup je demonstrován na úloze rozpoznání gest s použitím hardwaru od společnosti TI. Řešení této úlohy je poměrně náročné a k jejímu zvládnutí je potřeba získat velké množství znalostí, které nejsou standardně vyučovány v rámci bakalářského studia. Přes několik problémů se podařilo navržený algoritmus v Simulinku implementovat v cílovém hardwaru (TI chronos) a demonstrovat funkčnost celého řešení při ovládání počítačové simulace pomocí gest v reálném čase. Po stylistické stránce obsahuje práce několik nedostatků, místy není úplně přehledně členěna a některé výrazy nejsou úplně jasně vysvětlené, například: (s12) Akcelerometr volně položený na zemském povrchu naměří zrychlení 1 ms-2 směrem nahoru, protože na každé těleso volně položené na zemském povrchu působí toto gravitační zrychlení směrem nahoru. Kromě zmíněného, práce obsahuje drobné nedostatky ve formátování textu, například (s15) špatně zkopírovaný text v citaci. I přes zmíněné nedostatky práce představuje velmi dobrý návod pro někoho, kdo by se chtěl tématikou importu C kódu vygenerovaného ze Simulink modelu do C projektu zabývat. Jednotlivé kroky provedené při „kogeneraci“ kódu jsou srozumitelně vysvětlené a jejich implementace ve vybraných vývojových prostředích detailně popsána.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sova, Václav

Uvedená práce se zabývá využitím akcelerometrů na bezdrátovém vývojovém kitu Chronos ez430 pro rozpoznávání gest. V rešeršní části práce nás autor seznamuje s vývojovým kitem, akcelerometry a s filtrací. V této části práce se vyskytují zkratky nebo pojmy, které nejsou dále vysvětleny a není u nich ani uveden odkaz na literaturu. Není tedy jasné, co znamenají. V kapitole věnující se akcelerometrům se autor až příliš hluboko ponořil do dané problematiky. V práci se mluví o časoprostoru, inerciálních systémech, Einsteinově principu ekvivalence. Některé uvedené informace jsou ale přinejmenším zavádějící. Následuje část práce, která se věnuje konfiguraci zařízení a instalaci a nastavení softwaru. Tato část práce je velmi podrobná a působí dojmem manuálu. Zabírá tím příliš mnoho místa a vlastní praktická část práce je již příliš stručná. Informace v praktické části jsou podány útržkovitě a chybí nadhled nad celou problematikou. Například chybí informace o tom, jak probíhá vlastní rozpoznávání gest, jak probíhá přijímání dat pro VRML simulaci. Pomohlo by například uvést matematický popis rozpoznávání. Součásti práce je velké množství neuspořádaných příloh, ve kterých je téměř nemožné se orientovat. Provedení práce hodnotím jako slabší, ale je třeba přihlédnout k tomu, že autor vykonal množství práce. Spojil části kódu generované automaticky ze Simulinku s částmi kódu napsaných ručně z příkladů ke kitu a úspěšně je implementoval. Kód nemohl být vyzkoušen s autíčkem, jak bylo původně plánováno, proto autor zvolil alespoň jednoduchou VRML simulaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 68984