NEDBALOVÁ, R. Příprava a vlastnosti pěnových materiálů na bázi Bioskla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Dlouhý, Ivo

Magisterská práce Bc. Radky Nedbalové byla zaměřena na přípravu porézních struktur na bázi Bioskla a zjištění vybraných mechanických vlastností těchto struktur se zaměřením na hodnocení vlivu polymerních povlaků. Práce byla realizována za účinné asistence konzultanta - doktoranda Lucy Bertolly v rámci EU projektu GlaCERCo a projektu GAČR 14-11234S zaměřených na tuto problematiku. Diplomová práce představuje významný příspěvek ve vývoji polymerních povlaků porézních struktur určených pro bioinženýrské aplikace, např. jako náhrada kostní dřeně. Dostupná literatura byla k dispozici pouze v anglickém jazyce, rovněž vlastní experimentální práce byly realizovány v přímé komunikaci s konzultantem v anglickém jazyce. Pro splnění cílů práce musela diplomantka zvládnout vedle důkladné teoretické přípravy na základě studia literatury také celou řadu experimentálních technik. Ty se týkaly jednak přípravy vzorků s různou geometrií replikační metodou, aplikace polymerních povlaků, zkoušek v tlaku a tahu včetně intepretace získaných výsledků. V neposlední řadě asistovala při přípravě vzorků a jejich studiu metodou rastrovací elektronové mikroskopie. Studentka zvládla jak provedení a vyhodnocení těchto experimentálních prací tak výsledky vhodně komentovala a diskutovala v širších souvislostech s využitím dostupné literatury. Diplomantka prováděla veškeré experimenty a jejich vyhodnocení samostatně. Výsledky práce jsou natolik přesvědčivé a přínosné, že je bude možno po úpravách a doplněních publikovat. S přístupem Bc. Radky Nedbalové k řešení magisterské práce, s výsledky této práce a jejím zpracováním jsem byl bez výhrad spokojen a navrhl s ohledem na dosažené výsledky hodnocení diplomové práce klasifikačním stupněm „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hadraba, Hynek

Diplomová práce Bc. Radky Nedbalové na téma „Příprava a vlastnosti pěnových materiálů na bázi bioskla“ obsahuje výsledky experimentální práce zabývající se hodnocením vlivu povlaku naneseného na povrch porézní bioskelné matrice. První půle diplomové práce obsahuje literární rešerši z oblasti skelných bioaktivních materiálů, jejich přípravy a jejich následného tvarování do formy porézních materiálů s otevřenou porozitou. Pozornost je věnována také přehledu tvorby povlaků na pěnových materiálech, jejichž příprava je jedním z cílů předložené práce. V druhé půli diplomové práce na literární přehled navazují experimentální část, přehledně shrnující experimenty provedené v rámci řešení diplomové práce, popis získaných výsledků, jejich diskuse a závěry reflektující vytýčené cíle práce. Svým rozsahem 65ti stran a formou zpracování splňuje tato práce požadavky běžně kladené na tento typ kvalifikačních prací. Studentka úspěšně připravila z komerčně dostupného práškového sadu keramických pěnových materiálů a na jejich povrch nanesla celkem tři typy povlaků na bázi polyvinyl alkoholu. Konečné vlastnosti takto připravených materiálů studentka hodnotila měřením jejich pevnosti v tahu a tlaku. Studentce se podařilo prokázat příznivý vliv povlaku na bázi polyvinyl alkoholu s přídavkem mikrovláken celulózy na zvýšení pevnosti pěnových skelných biomateriálů. Získané výsledky představují originální poznatky, rozšiřující poznání v dané oblasti. Práce je strukturována přehledně a srozumitelně, přesto se autorka nevyhnula některým češtinářským, nebo stylistickým chybám. Také literárních zdrojů jsou citovány nejednotně a nestandardně a obsahují i neúplné citace (viz. Literární odkaz č. [5]). Tyto chyby ale nesnižují obsahovou kvalitu předložené diplomové práce. V celkovém souhrnu tak lze konstatovat, že autorka přistoupila k řešení zadaného tématu zodpovědně a předložená diplomová práce je na velmi dobré odborné úrovni. V celkovém hodnocení dle ECTS uděluji známku „A - výborně“ a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 74398