BĚLÍK, D. Ověření uživatelů pomocí chytrých telefonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Hajný, Jan

Student splnil základní zadání práce a implementoval software na platformě Android. Zvolil nejjednodušší variantu přenosu dat pomocí QR kódů. Některé části DP příliš připomínají cizí zdroje. Ačkoliv jsou správně citovány, chybí vlastní přínos studenta, některé sekce jsou nesrozumitelné (ZK protokoly). Práce obsahuje drobné formální nedostatky (špatně vložené citace, překlepy, špatně čitelné obrázky atp.).

Navrhovaná známka
C
Body
71

Posudek oponenta

Malina, Lukáš

Diplomová práce „Ověření uživatelů pomocí chytrých telefonů“ se zabývá oblastí bezpečné autentizace a autorizace uživatelů elektronických služeb využívající chytré telefony. Práce se dále zaměřuje na platformu Android a využití QR kódů pro přenos dat. K praktické demonstraci byl zvolen atributový autentizační protokol. Zadání práce bylo zcela splněno. Student vytvořil dvě funkční aplikace na platformě Android, které reprezentují klienta a ověřovatele. Diplomová práce má uspokojivou odbornou úroveň. Úvod práce pouze slovně opisuje obsah práce, ale již nepopisuje danou problematiku tématu. Větší část práce je tvořena teoretickým popisem. V této části lze ale nalézt několik nesrovnalostí. Např. tvrzení str. 14 „Asymetrická kryptografie je šifrovací algoritmus“ nebo popis Schnorrova protokolu str. 26 a 27, kde je chybně rovnice pro výpočet hodnoty z. Kapitolu 6, která uvádí popis vývojové prostředí eclipse a instalaci ADT, lze považovat za nadbytečnou v diplomové práci a stačilo by ponechat jen krátký popis a odkázat na vhodné reference. Praktická část, kde lze nalézt hlavní přínos práce, je rozepsána jen do 13 stran. Prezentace výsledků a jejich diskuze je také na uspokojivé úrovni. Student prezentoval vytvořené aplikace pomocí několika obrázků. A důležité metody a části kódů byly vykopírovány do praktické části práce. Nicméně některé části kódů nebyly okomentovány. Dále pro lepší přehlednost řešení mohl být přiložen class diagram. Diskuze výsledků mohla být rozšířena o výhody a nevýhody využití QR kódů. Dále mohlo být provedeno testování, které by zkoumalo problematické snímání detailního QR kódu generovaného klientem, který se těžce snímal ověřovatelskou aplikací. Formální zpracování práce má drobné nedostatky. V práci se nachází pár překlepů a špatně zobrazené znaky (např. str. 24). Na straně 32 je text místy v šedé barvě. Kvalita některých obrázků (např. 1 a 2) mohla být lepší. Přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě s celkovým hodnocením uspokojivě, D 66 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 74319