OBRŠLÍK, L. Implementace triple-play služeb v heterogenní síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Krkoš, Radko

Pán Lukáš Obršlík spracoval veľmi kvalitnú diplomovú prácu na tému implementácie triple-play služieb v heterogénnych sieťach. Práca pozostáva z 15 strán teoretickej analýzy a 40 strán popisu praktickej časti. Odborná úroveň práce je na dobrej úrovni, študent dokázal schopnosť zorientovať sa v problematike. V praktickej časti bol realizovaný skript pre prostredie ISPAdmin ktorý replikuje existujúcu funkcionalitu poskytovanú výrobcom a pridáva podporu zabezpečenia kvality služieb pre prvky sieťovej infraštruktúry na platforme Mikrotik RouterOS v6. Napriek tomu, že sa riešenie ukázalo zložitejšie ako sa pôvodne predpokladalo, študent dokázal vzniknuté problémy riešiť a dospel k fungujúcemu výsledku. Študent pravidelne a aktívne pokrok v práci konzultoval pričom prichádzal s vlastnými návrhmi a riešeniami. Počas riešenia práce študent preukázal výborné odborné znalosti a schopnosť samostatne pracovať a riešiť problémy. Zadanie je splnené v plnom rozsahu. Prácu odporúčam k obhajobe a navrhujem hodnotenie A/100 bodov.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Šedý, Jakub

Student vypracoval rozsáhlou práci zabývající se problematikou triple-play služeb v heterogenních sítích. V první třetině práce se student věnuje teoretické rozboru k danému tématu, jako je například zabezpečení kvality služeb, technologie přenosu dat nebo problematika poskytování triple-play služeb. Teoretickou část práce považuji za naprosto dostačující a nemám k ní kvalitativní a formální výhrady. Zbývající dvě třetiny práce jsou věnovány praktické části. Zde student postupuje při implementaci triple-play služeb v šesti logicky zvolených krocích. Pro implementaci triple-play služeb zvolil regionálního poskytovatele internetu. Pro poskytování služeb IPTV student napsal vlastní skript, který automatizovaně nastavuje aktivní prvky v síti tak, aby byla zajištěna potřebná kvalita služeb. K testování zvolil tři poskytovatele IPTV. Navrhnuté řešení pak testoval na několika aktivních prvcích, kde jej také optimalizoval. Práci považuji za velice zdařilou a nemám k ní žádné výhrady. Po formální stránce se v práci vyskytuje minimální množství chyb. Navrhuji známku A/99.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Otázky

eVSKP id 73890