PAVLÍČEK, T. Segmentace pro časově-variantní systémy a jejich implementace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Balík, Miroslav

Diplomant přistupoval k řešení rozsáhlé diplomové práce zodpovědně. Náplň práce i způsob řešení konzultoval pravidelně s vedoucím. Jednotlivé metody a postupy implementoval v Matlabu a dostatečným způsobem otestoval, což je patrné v přiložené příloze diplomové práce a také v elektronické podobě odevzdaných skriptů a funkcí. V závěru řešení neměl diplomant dostatek času pro zcela vyčerpávající popis výsledků své práce. Přesto práci hodnotím jako velmi přínosnou se značným důrazem na rozsáhlé otestování jednotlivých segmentačních scénářů. Výsledky jsou v praxi dobře uplatnitelné. Práci doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením A/95.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Smékal, Zdeněk

Diplomová práce se zabývá segmentací kvazistacionárních úseků hudebního signálu. Jsou použita pro segmentaci různá časová okna a dvě metody pro zpětné sestavení dílčích zpracovávaných segmentů. Práce má vcelku dobrou grafickou úroveň, obsahuje málo překlepů a je použita správná technická terminologie. Při hledání dílčích úseků je signál nejprve filtrován horní propustí, protože byl stanoven předpoklad, že nestacionarity v zkoumaném signálu lze lépe rozpoznat v kmitočtovém pásmu nad 6 kHz. Škoda, že u spektrogramu nejsou vyznačeny pomocí sloupce hodnoty modulu třeba v dB pro jednotlivé barvy. Stacionarita či nestacionarita je určována na základě výběrového rozptylu. Definice výběrového rozptylu, definovaná vztahem 2.2 však není správně, suma má být dělena činitelem N-1, aby odhad byl konzistentním odhadem. Diplomant si mohl ušetřit práci s volbou časových oken tím, že použil Kaiserovo okno a šířku hlavního laloku a výšku postranních laloků nastavoval změnou parametru. Cíle diplomové práce byly zcela splněny.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 73863