JACKO, R. Energeticky soběstačný bezdrátový modul pro senzorické aplikace. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šimek, Milan

Cílem diplomové práce bylo navrhnout energeticky soběstačný modul pro senzorické aplikace. Student ve své práci nejprve analyzoval vhodné komunikační platformy a po výběru optimálního řešení provedl analýzu a měření jeho energetické náročnosti. V praktické realizační části student navrhl a vytvořil senzorický modul pro detekci otočení větrné lopatky, přičemž sám realizoval velice efektivní a přesný enkodér snímání polohy. Energetickou soběstačnost modulu student realizoval pomocí generování energie ze samotného natáčení větrné lopatky, jehož efektivita je dostatečná pro odeslání informace o natočení ostatním modulům. V závěru práce student zkonstruoval demonstrační přípravek, pomocí které došlo k ověření funkcionality řešení. V průběhu práce student prokázal velmi vysoké zkušenosti v návrhu DPS, analogové i digitální techniky. Jeho práci hodnotím A 98 bodů. Doporučuji tuto práci navrhnout na některou z cen udělovaných za vyjímečné diplomové práce.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Botta, Miroslav

Práce je z odborného a formálního hlediska na velmi dobré úrovni. Je psaná přehledně v logickém sledu. Student prokázal schopnost úspěšně a cílevědomě řešit zadaný problém. Teoretický rozbor plynule prochází jednotlivými možnostmi získávání energie z okolních vlivů, z kterých je vybrán princip konverze mechanické energie. Následně je provedena analýza energetické náročnosti IQRF bezdrátové jednotky, kde jsou zdokumentována všechna nutná reálná měření, která jsou náležitě vyhodnocena. Dále bylo vytvořeno konstrukční řešení prototypu hardwaru pro určení polohy lopatky indikující směr větru a také pro získávání elektrické energie vlivem jejího samovolného natočení. Z hlediska práce s odbornou literaturou chybí náležité citace u některých důležitých tvrzení a také chybí odkazy na vložené obrázky a tabulky v rámci kontextu vět. S předloženou prací studenta jsem byl spokojen a hodnotím ji známkou A 91 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 73862