ZÁVODNÝ, V. Vzdáleně řízený termostat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

Student Bc. Vilém Závodný vypracoval diplomovou práci na téma „Vzdáleně řízený termostat“. Cílem práce byl návrh a realizace vzdáleně řízeného termostatu, který je možné nastavovat a řídit vzdáleně přes webové rozhraní. Práce je členěna přehledně do dvou částí, v první části se student věnuje teoretickému popisu jednotlivých částí a zdůvodňuje volbu jednotlivých komponentů, ve druhé části jsou popsána dvě vybraná řešení. Práce je náležitě doplněna názornými ilustračními obrázky. Při řešení student prokázal své odborné znalosti a dobrou orientaci v dané problematice. Jednotlivé části vzdáleně řízené termostatu byly realizovány na DPS a vyzkoušeny. Nedílnou součástí návrhu je také softwarové vybavení, které umožňuje ovládání termostatu z počítače nebo přes mobilní aplikaci pro systém Android. Vytvořená aplikace byla úspěšně vyzkoušena na různých zařízeních a vždy s dobrým výsledkem. K softwarovému řešení mám pouze drobné výhrady z hlediska uživatelského ovládání. K řešení dané problematiky student přistupoval zodpovědně, pravidelně chodil na konzultace a sám navrhoval možná řešení vzniklých problémů. Student při práci vhodně využíval dostupnou literaturu, některé otázky neváhal konzultovat přímo s českým zastoupením dodavatelských firem. Navržené řešení je přínosné a je možné jej dále rozšiřovat. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Hanák, Pavel

Vilém Závodný měl ve své diplomové práci navrhnout a realizovat pokojový termostat pro řízení kotle, který by bylo možné nastavovat pomocí webového rozhraní. Takové termostaty realizoval dokonce dva, včetně příslušného softwaru. Student projevil opravdu rozsháhlé znalosti problematiky a provedení finální verze termostatu snese srovnání s profesionálními výrobky. Termostat má dokonce tři různé způsoby ovládání - dotykový displej, webové rozhraní a aplikace pro Android, kterou student též vytvořil. Grafické zpracování všech tří uživatelských rozhraní je na vysoké úrovni. Musím konstatovat, že objem odvedené práce by vydal za 2 až 3 průměrné diplomové projekty na ÚTKO. Na druhou stranu, vlastní ovládání kotle (tedy nejdůležitější funkce celého termostatu) je implementováno možná až příliš jednoduše - jedná se o prostý komparátor s hysterezí. U termostatů vyšší kategorie je přitom obvyklé, že jejich regulační smyčka se automaticky přizpůsobuje výkonu, tepelné kapacitě a dopravnímu zpoždění topného systému. Tím dosahují menšího kolísání teplot v místnostech. Z formálního hlediska je práce velmi dobrá, celkový dojem však kazí používání některých neodborných výrazů ("defaultně" apod.) a těžkopádná stavba mnohých souvětí. Je též zarážející, že zdrojové kódy nebyly odevzdány jako přílohy, přestože práce je v informačním systému VUT vedena jako veřejná. Nicméně faktem zůstává, že Vilém Závodný vypracoval silně nadprůměrnou diplomovu práci, kterou navrhuji hodnotit stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 73821