YEFTSIFEYEU, A. Hlasová služba v integrovaných sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Škorpil, Vladislav

Pan Aliaksandr Yefsifeyeu projevoval od počátku o zadané téma nadstandardní zájem a měl snahu vyznat se ve směrování a VoIP v Cisco sítích především po praktické stránce, i když s přiměřeným rozsahem teorie, kterou předpokládal obohatit. Práci věnoval možná až nadstandardní pozornost, přicházel často konzultovat, bohužel většinou měl potíže se základními nastaveními a jen obtížně realizoval náměty vedoucího. Závěrem vypracoval v podstatě návod na laboratorní cvičení, jiný vlastní přínos lze objevit jen omezeně. Nedodal úplné konfigurační soubory, takže funkčnost navrženého nelze ověřit. Předpokládal jsem, že fotografie např. analyzátoru VePAL sám vytvoří, použil však neznámé zdroje, které u obrázků neuvádí. Závěrem konstatuji, že diplomant se zadanému úkolu řádně věnoval, jeho výstupy jsou však spíše podprůměrné, i když zadání splnil.

Navrhovaná známka
E
Body
58

Posudek oponenta

Polívka, Michal

Pan Bc. Aliaksandr Yeftsifeyeu se ve své diplomové práci zabýval problematikou směrování a hlasovými službami (VoIP) v transportních sítích. Teoretická část se všech bodů zadaného tématu dotýká, ale popis jednotlivých protokolů a řešených problémů je relativně povrchní. V praktické části p. Bc. Yeftsifeyeu realizoval propojení dvou telefonních sítí. V textu práce je konfigurace použitých prvků rámcově popsána, vč. ukázek (částí) konfiguračních skriptů, ale kompletní konfigurační soubory pro ISR Cisco 2821 ani pro SMC PBX10 nebyly přiloženy, správnost a funkčnost provedené konfigurace tedy nebylo možné posoudit. Místy je DP velmi podrobná, má charakter návodu k použití laboratorního vybavení (kap. 5.2.2) a analyzátoru (kap. 5.3.8). Současně ale chybí podrobné pojednání o návrhu a následném proměření přesměrování provozu náhradní trasou při přerušení trasy hlavní. Měření analyzátorem VeEX VePAL TX300/e bylo provedeno podle RFC 2544 a V-SAM, ale pouze pro jedno zapojení a dle vloženého schématu (obr. 18 + pod ním uvedena poznámka o využití HWIC-4ESW-POE) jen na 10/100 Mb/s rozhraních směrovačů, ačkoli celá zbývající trasa byla pravděpodobně provozována na 1000Base-T. Stejně jako konfigurace aktivních prvků, i konfigurace a kompletní výsledky měření mohly být, ale nebyly součástí elektronické přílohy DP. Pan Bc. Aliaksandr Yeftsifeyeu se při řešení své diplomové práce dotkl všech zadaných témat, ale popis řešení je neúplný. Zejména proto hodnotím práci E/57 bodů.

Navrhovaná známka
E
Body
57

Otázky

eVSKP id 73829