MAJERÍK, P. Ambulantní monitor srdečního rytmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Číž, Radim

Navržené zařízení splňuje požadavky definované v zadání a jeho řešení má celkově dobrou úroveň. Vzhledem k možnostem zvolených komponentů, zejména mikrokontroléru AT91SAM7S64, však mohlo být dosaženo lepších technických parametrů (např. 10bitové vzorkování a 8kHz vzorkovací kmitočet). Je to způsobeno tím, že se studentovi nepodařilo softwarově implementovat souborový systém FAT32 pro ukládání naměřených dat na SDHC kartu, což mělo za následek, že celková kapacita zařízení je omezena na 4 GB. Při požadovaném 48hodinovém snímání je proto možné ukládat pouze 8bitové vzorky se vzorkovacím kmitočtem 5 kHz. Pro uvažované účely následného digitálního zpracování signálu jsou však rozlišení i kmitočet vzorkování dostatečné. Odpojením napájení senzorů a uvedením mikrokontroléru do režimu spánku mezi jednotlivými bloky měření mohla být také uspořena část energie napájecí baterie. Z formálního hlediska lze práci vytknout poněkud až příliš stručný slovní popis s ne zcela zřejmými pasážemi v návrhu softwaru (kap. 2). Některé obrázky jsou málo ilustrativní (např. obr. 1.7, 1.10, 1.11). Postrádám také přehledně uvedenou, konečnou technickou specifikaci všech vstupních a výstupních parametrů zkonstruovaného zařízení. Formální úroveň práce také snižují občasné překlepy a pravopisné chyby. Student přistupoval k řešení práce aktivně a dílčí úkoly písemně i osobně konzultoval. Mohu konstatovat, že je schopen samostatně navrhovat a programovat aplikace řízené mikrokontroléry, včetně jednoduchých ovládacích programů pro osobní počítače.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Strašil, Ivo

Student se zabýval návrhem zařízení pro sběr fyziologických dat (EKG, PPG atd.). Výsledné zařízení mělo být nositelné, s dlouhou životností akumulátorů. Konstatuji, že zadání bylo splněno na průměrné úrovni - ač některé části zařízení nejsou navrženy optimálně (stále poměrně neúsporné napájení, EKG zesilovač bez jakýchkoliv ochran vstupu, software bez podpory SDHC karet atd.), je vyvinuté zařízení jako takové použitelné. Pro reálné použití v praxi bude primárním hendikepem velká spotřeba elektroniky a použitých PPG senzorů a i z toho vyplývající velké rozměry přístroje. Práci hodnotím stupněm C/70 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 73920