WEIGEL, F. Vertikálně polarizovaná Yagiho anténa s magnetickým dipólem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Bakalářská práce byla zaměřena na experimentální ověření činnosti planární Yagiho antény s magnetickým dipólem, která byla publikována v otevřené literatuře. Filip vytvořil v CST Microwave Studio numerické modely několika verzí antén, ty přepočítal na dostupný substrát a optimalizoval. Parametry antén porovnal při činnosti ve volném prostoru a v blízkosti živé tkáně, reprezentované fantomem. Pro realizaci Filip vybral pětiprvkovou anténu. Původní napájení koaxiální sondou Filip nahradil buzením aperturou, aby bylo možno anténu použít v blízkosti tkáně. Výsledky měření byly porovnány se simulací. Zadání práce tedy bylo splněno. Porovnání simulací s měřeními však mělo být pečlivější a diskuse rozdílů mezi simulací a měřením měla být podrobnější. Proto práci hodnotím jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Pokorný, Michal

K předložené bakalářské práci mám následující věcné připomínky: 1. Jedním z úkolů studenta bylo porovnat výsledky vlastního modelování ve vhodném simulátoru elektromagnetického pole s výsledky publikované v literatuře. Bohužel anténa je modelována s konečnou zemní plochou, ale výsledky v literatuře jsou k dispozici pro model s nekonečnou zemnící plochou. Proto při vzájemném porovnání ani nemohla nastat 100% shoda. 2. Student míjel bez hlubší analýzy či komentáře zajímavé prvky zkoumané struktury, jako je například vliv vazebního pásku na předozadní poměr vyzařovacího diagramu. 3. Aby bylo možné anténu analyzovat v blízkosti lidské tkáně, navrhl student napájení vazební štěrbinou a mikropáskem v rovině podélné s rovnou substrátu. Bohužel toto zajímavé řešení není zahrnuto v simulacích s lidskou tkání. 4. Z hlediska šíření vln podél lidské tkáně je důležitá polarizace vlny. Otázku polarizace zkoumané antény student neřeší, stejně tak elektrické parametry a tloušťku jednotlivých vrstev modelu lidské tkáně. 5. Vyzařování struktury se po změně napájení významně změnilo, a to, ze směru podélné s rovinou substrátu do směru kolmého na substrát. Příčina této změny by si zasloužila hlubší prozkoumání. Co se týče formální stránky, krom nevzhledných snímků obrazovky ze simulačního software a občasných překlepů, nemám k práci vážnějších připomínek. Zadání práce bylo splněno.

Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 73200