TUČEK, J. Návrh kogenerační jednotky s výkonem 200 kWe s dodávkou tepla pro sušárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Předložená diplomová práce na téma „Návrh kogenerační jednotky s výkonem 200 kWe s dodávkou tepla pro sušárnu“ je zpracována na požadované úrovni, všechny body zadání byly úspěšně realizovány. Práce má odpovídající stylistickou a grafickou úroveň a je strukturována s logickou návazností jednotlivých kapitol. Nicméně v práci postrádám bližší komentáře některých výpočtů, zdůvodnění volby různých parametrů a koeficientů nebo provázanost jednotlivých výpočtů. Také v závěru by mohlo být obsáhlejší porovnání jednotlivých variant a detailnějším zhodnocením. Na druhou stranu student při vypracování diplomové práce pracoval samostatně, s aktivním přístupem, samostatně navrhoval možné postupy výpočtu. Student prokázal schopnost samostatného a tvůrčího řešení zadaného úkolu, má veškeré předpoklady pro úspěšné uplatnění v energetické praxi po získání dalších zkušeností. Předložená práce splnila jak všechny body zadání, tak veškeré požadavky na tento typ závěrečné práce, práci hodnotím známkou B/ velmi dobře a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Moskalík, Jiří

Úvodní část je koncipována spíše jako stručná rešerše shrnující základní informace pro řešení zadané formy kogenerace. Jedná se o popis paliva, metody sušení paliva, princip kogenerace a popis funkce plynové turbíny. Druhá část je zaměřena na výpočet několika variant tepelného cyklu s horkovzdušnou turbínou. Práce je pěkně a přehledně zpracována. Snad jen co se výpočtu týče by bylo vhodné lépe nastínit některé iterační výpočty. Slabším článkem DP je závěr, kde chybí nějaké finální rozuzlení, která z variant je celkově nejvýhodnější a proč. Práci jako celek hodnotím kladně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 72697