MINÁR, T. Návrh systému pro vzdálený upgrade firmwaru pro uzly bezdrátové senzorové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mráz, Ľubomír

Cílem práce studenta bylo navrhnout a implementovat systém pro vzdálený update firmwaru pro uzly bezdrátové senzorové sítě. S prací studenta jsem celkově spokojen, student absolvoval pobyt v zahraničí a proto se realizaci nemohl věnovat po celou dobu. Navržený systém je funkční a byl ověřen na malé síti. K použitelnosti ve větším měřítku mu však chybí ještě některé mechanizmy a proto pro reálné sítě s větším počtem uzlů je použitelný jen stěží. Porovnání s ostatními protokoly a standardem Zigbee by si také žádalo větší hloubku. Nicméně, I přes výše uvedené výtky, student prokázal schopnost analyticky myslet a aplikovat své myšlenky do praxe. Student také předvedl schopnost programovat mikrokontroléry a koncové aplikace.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Červenka, Vladimír

Student Minár ve své diplomové práci prokázal orientaci v oblasti aktualizace firmwaru na uzlech senzorových sítí a především znalost systému Lightweight Mesh. Po formální stránce vykazuje práce drobné chyby jako špatný způsob odkazování (např. str. 15, 18), chybné odkazy (Singlehop, Tab.2.1), obrázek předchází odkazu v textu (např. Obr. 4.2). Tabulka 2.1 srovnává vlastnosti navrženého řešení, byť je popisováno až o dvě kapitoly dále. Místy se student Minár nevyjadřuje zcela jasně jako například v závěru (str. 44) "Bez použitia zabezpečenia potrebuje BitCloud pre singlehop prenos 2,38 s a LWM 1,98 s". Výhrady mám k provedenému měření, kde docházelo k vzájemnému ovlivnění simultánních přenosů, a proto byla měření zkreslena. Měření se dalo realizovat pomocí kabelových spojek i na malém prostoru. Student se nepozastavuje nad tím, že simultánní přenos na více uzlů je pomalejší než postupná aktualizace vždy jen jednoho uzlu v čase. Nedostatečně byl z mého pohledu splněn poslední bod zadání, tedy srovnání upgradu firmwaru mezi LWM a ZigBee. Srovnání je provedeno jen s jednou implementací ZigBee, která plně neodráží možnosti standardu. Chybí zde srovnání s OTA Upgrade Cluster, který je součástí specifikace ZigBee. Samotné srovnání je shrnuto jen v několika větách s odkazem na dokumentaci výrobce (str. 42). Vzhledem k požadavkům na diplomové práce by mohlo být téma detailněji rozebráno a srovnáno. Ve větší míře však bylo zadání splněno.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 73853