HAVLÍČEK, L. Kvantifikace energetických ztrát fototermického systému ohřevu TUV při napájení fotovoltaikou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Václav

Posuzovaná práce splňuje zadání a přináší zajímavé výsledky. Co si však troufám rozporovat je výpočet intenzity slunečního záření na základě napětí měřeného na FV panelech: Průběh změřených dat pro slunečný den (např. 9. června) je téměř lineární s výrazným poklesem až po 18. hodině. Křivka soudím tedy neodpovídá teoretickým předpokladům a zdá se že zde docházelo k systematické chybě. Je otázka jaký to mělo vliv na změřené výsledky. Ing. Martin Knotek Honeywell, spol. s r.o

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kubánek, David

Práce popisuje fotovoltaické a fototermické systémy a jejich parametry. Poté se zabývá výpočtem nevyužitého výkonu fototermického systému, když je nedostatečně napájena jeho elektrická část z fotovoltaických panelů. Práci bych vytkl příliš obsáhlý teoretický popis solárních systémů obsahující mnoho nadbytečných informací. Popis výpočtů by mohl být srozumitelnější. Vhodné by bylo na začátek kapitoly s výpočty uvést základní myšlenku či princip výpočtů a poté popisovat dílčí výpočty. Pojmenování veličin někdy není přesné, např. ztrátový výkon by měl být spíše nevyužitý výkon. Také by bylo vhodné veličiny jednoznačněji označovat (někdy je výkon P, někdy Q). Způsob určení teoretického tepelného výkonu pomocí napětí fotovoltaických panelů mi přijde nevhodně zvolený. Např. v zimě za jasného dne bude mít fotovoltaický panel vysoké napětí, ale fototermický systém nedodá žádný výkon. Interval měření 10 minut je příliš dlouhý. Za tu dobu se může výrazně změnit počasí a teploty v panelu.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 73824