ZBOŘIL, M. Návrh úprav biomasového kotle pro velmi vlhká paliva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Při vypracování diplomové práce na téma „Návrh úprav biomasového kotle pro velmi vlhká paliva“ pracoval student zcela samostatně, s aktivním přístupem. Samostatně navrhoval možné postupy výpočtu. Aktivně se zapojil do přípravy, řízení a realizace experimentů, následné vyhodnocení naměřených dat a jejich interpretaci zvládl také samostatně a s dobře formulovanými závěry a doporučeními. Výsledky práce jsou již využívány výrobcem kotlové sestavy a při řešení výzkumného projektu. Práce je zpracována přehledně, s jasnou a logickou strukturou práce, kde na obecný a teoretický úvod navazují provedené vstupní experimenty, dále jsou uvedeny navržené úpravy komory a poslední část obsahu ověření navržených úprava a zhodnocení se závěry. Po grafické a pravopisné stránce je práce vypracován na dobré úrovni s minimem překlepů a pravopisných chyb. Student velmi dobře formuloval výsledky a závěry práce, prokázal schopnost samostatného a tvůrčího řešení zadaného úkolu, má veškeré předpoklady pro úspěšné uplatnění v energetické praxi. Předložená práce splňuje veškeré požadavky na tento typ závěrečné práce, práci hodnotím známkou B/ velmi dobře a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Skála, Zdeněk

Zadání DP bylo splněno v celém rozsahu.Technické řešení spočívalo v posouzení spalování velmi vlhké biomasy a to tak,aby kotel splňoval emisní požadavky. Diplomant posoudil vliv recirkulace spalin, předehřívání spalovacího vzduchu a rovněž konstrukční úpravy na spalovací komoře. Ke zpracování diplomní práce mám tyto připomínky.V úvodu jsou uvedeny skutečnosti nesouvisející s řešenou problematikou. Jsou to ůvahy o přítomnosti dioxinů a furanů, dále pak o vlastnostech strusky vzniklé při spalování uhlí(krátká,dlouhá struska).V další kapitole lze najít poměrně obsáhlý popis analyzátorů spalin.Kladně hodnotím modelování proudění a stanovení tlakových ztrát spalin ve spalovací komoře využitím CFD programu STAR. Vliv ohřevu spalovacího vzduchu v rozmezí 25- 200 C na kvalitu spalování a emisní úroveň se neprokázal a jako opatření řešící problém kvality spalování vlhké biomasy diplomant navrhl příčku umístěnou ve spalovací komoře nad roštem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71359