POSPÍŠIL, L. Detekce obličeje v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mézl, Martin

Student Lukáš Pospíšil vypracoval svoji bakalářskou práci na téma Detekce obličeje v obraze. V teoretickém úvodu jsou popsány barevné modely běžně využívané při digitálním zpracování obrazu a dále je zde provedena rešerše metod pro detekci obličeje v obraze. Pro další práci byly vybrány metody založené na segmentaci na základě barvy kůže z důvodu výpočetní nenáročnosti. Praktická část práce obsahuje realizaci metod pro detekci obličeje s následným vyznačením detekované tváře. Dále student realizoval obsluhu webkamery a provedl implementaci algoritmu do prostředí Simulink pro detekci obličeje ve videosekvencích. Práce je rovněž doplněna rozsáhlým testováním na uživatelské databází snímků. Zadání práce považuji za splněné v celém rozsahu. Student pracoval samostatně a aktivně během celého roku. Dílčí části práce pravidelně konzultoval. Pro pochopení problematiky nastudoval dostatek literárních zdrojů. Nosná část práce je citována ze zahraničních odborných článků. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně (A – 92 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval možnostmi automatické detekce obličeje v obraze. V teoretické části práce student představuje čtyři metody detekce lidského obličeje. Pro praktickou implementaci si studen vybral metodu založenou na detekci barvy kůže. Zvolenou metodu student implementoval v prostředí Matlab. Tato implementace je využita pro ladění a testování metody detekce na jednotlivých fotografiích. Zde by bylo jistě vhodné provést kvalitnější vyhodnocení metody a využít k tomu i veřejně dostupných databází pro testování a hodnocení algoritmů detekce obličeje (např. http://vis-www.cs.umass.edu/fddb/). Případně zde chybí srovnání s některým s dostupných nástrojů pro detekci obličejů v obraze. Metodu detekce student následně implementuje v nástavbovém prostředí Simulink, který již umožní detekci ve videosekvenci téměř v reálném čase. Chválím, že se student zabýval celou řadou rušivých artefaktů, které mohou mít podstatný vliv na přesnost detekce. Přes vyjmenované výtky považuju zadání práce za splněné. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, pouze na několika málo místech jsou chybně zalomené řádky (přetékající text). Členění do kapitol je přehledné a jednotlivé poznatky jsou v práci podloženy dostatečným počtem citovaných pramenů. Předložená práce splňuje požadavky kladené na závěrečné práce.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 73176