GRYGAR, J. Hudební světelný efekt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šotner, Roman

Studentova práce je zaměřena na návrh a konstrukci elektronického hudebního světelného efektu. Analogové části (především vstupní blok zesilovače a antialiasingový filtr) řešení byly navrženy, návrh podpořen výpočty a ty ověřeny simulacemi v PSpice. Především se však velká část práce zabývá detailním rozborem diskrétní Fourierovy transformace a algoritmu FFT, který je pak využit pro tvorbu svět. efektu pomocí studentova vývojového kitu. Pro tento kit vytvořil program v jazyce C. Původně měl mikroprocesor provádět pouze regulační a řídící zásahy a monitorování (jas světel, výběr svítících sekcí, apod. přes klávesnici), ne realizovat efekty barevné hudby digitálně. Student si zvolil náročnější cestu, čehož si velmi cením. Díky tomu se zvýšila i kvalita práce, která tímto převyšuje požadavky vedoucího. K věcné stránce mám pouze menší výhradu u měření anti-aliasingového filtru (obr. 15). Ten měl být měřen ručně za pomocí milivoltmetru nebo přímo obvodovým analyzátorem. Osciloskop není díky omezené dynamice (8b A/D převodu) vhodným a jak se ukazuje, ani útlum se v nepropustném pásmu nepodařilo změřit do více jak 60 dB. V práci se vyskytuje několik formálních prohřešků a překlepů, ale prakticky je text práce na ucházející standardní úrovni. Některé obrázky a rovnice jsou podivně zarovnány. Z prezentovaných výsledků plyne, že zařízení bylo úspěšně zprovozněno a očekávané chování ověřeno. Student odvedl celkem dost užitečné práce a pracoval svědomitě a s rozmyslem. Navrhuji hodnocení A/92 b.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Staněk, Miroslav

Předložená práce pana Grygara se zabývá návrhem a realizací tzv. barevné hudby. Student pečlivě nastudoval danou problematiku, provedl potřebné simulace, celé zařízení zrealizoval, oživil a ověřil jeho funkčnost. Pan Grygar navíc využil většího potenciálu mikrokontroléru pro číslicovou realizaci celého hudebního efektu nikoliv pouze pro realizaci jeho řídící části (jak tomu bylo původně v zadání), čehož si velice cením. Z předložené práce je tedy patrné, že zadání bylo naprosto splněno a výsledné zařízení je zcela funkční. Práce je psaná na dobré úrovni a obsahuje několik formálních chyb (např. viz.), některé formulace nejsou také vhodně zvoleny. Popisky os a uvedené hodnoty jsou na některých obrázcích velice obtížně čitelné, obr. 14 by si zasloužil invertovat barvy. Rámeček obr. 15 by měl být odstraněn a hodnoty by měly být vyznačeny křížkem pro lepší názornost. U obr. 20 chybí jednotky prezentovaných veličin, rámeček obrázku by měl být také odstraněn. Závěrem lze tedy tvrdit, že pan Josef Grygar touto prací dokázal kvalitně prezentovat své schopnosti samostatné práce v oblasti Elektronika a Sdělovací Technika, a proto doporučuji ohodnotit práci stupněm A/93b.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 73149