ŽÁKOVÁ, E. Segmentace cév sítnice ve 3D obrazech z optické koherentní tomografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohanzlová, Petra

Studentka Eliška Žáková se ve své práci věnovala segmentaci cév sítnice v obrazech z optické koherentní tomografie. Po segmentaci jednotlivých vrstev sítnice a výběru vrstvy vhodné pro detekci cév sestavila 2D projekce pomocí několika metod, které následně porovnávala. Ve 2D projekcích pak velmi primitivním způsobem segmentovala cévy. Jak sama zhodnotila v závěru práce, výsledky nejsou příliš uspokojivé. Nicméně studentka tímto splnila své zadání. Studentka pracovala převážně samostatně, na konzultace docházela zřídka i přes to, že měla ze začátku potíže s implementací v prostředí Matlab. Vyšší úsilí projevila až s blížícím se termínem odevzdání, kdy již nebyl čas na výraznější korekce. Z formálního hlediska je práce na průměrné úrovni, literatura je řádně citována. I přes uvedené nedostatky konstatuji, že studentka splnila zadání a práci hodnotím stupněm D/65 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Odstrčilík, Jan

Předložená bakalářská práce se zabývá tématem segmentace cévního řečiště v trojrozměrných obrazech z optické koherentní tomografie (OCT). Studentka se v první části práce zaměřila na teoretický popis funkce OCT a princip snímání sítnice pomocí OCT. Z popisu principu OCT jsem nabyl dojmu, že studentka plete dohromady tzv „time-domain“ a „Fourier-domain“ OCT systémy, které se od sebe podstatně odlišují. I matematický popis principu OCT, který studentka uvádí, je nepřesný a nejasný. Rovnice jsou navíc zřejmě převzaté a není vůbec uvedeno odkud. Jedním z úkolů v zadání práce je, že měla být provedena rešerše známých metod segmentace cévního řečiště v OCT datech. Rešerše, kterou studentka uvádí, však zmiňuje jen tři práce. Studentka pro načtení OCT dat a pro segmentaci vrstev v jednotlivých B-skenech použila programy, které ji byly k dispozici. Vlastním řešením potom mělo být vytvoření 2D projekcí z předzpracovaných B-skenů a segmentace cévního řečiště z těchto projekcí. K vytvoření projekcí studentka použila 4 přístupy, založené na výpočtu průměru, mediánu a minimální či maximální hodnoty intenzity v B-skenech. Pro segmentaci cévního řečiště ve vytvořených projekcích byly navrženy 2 metody. Princip těchto metod však z práce není příliš jasný. Zřejmě se ale jedná o triviální přístupy, kdy se práh určí heuristicky z jasového histogramu nebo odečtením výstupu mediánové filtrace od projekce. Závěrem studentka porovnala získané výstupy a subjektivně je vyhodnotila. Není však vůbec jasné, kolik snímků bylo do hodnocení zahrnuto. Z uvedeného hodnotím kvalitu předložené práce jako velmi nízkou. Vytvořené technické dílo podle mého názoru neodpovídá obecným požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Zadání práce je však zřejmě splněno, i když s výhradami. Hodnocení: E/55.

Navrhovaná známka
E
Body
55

eVSKP id 72890