SVOBODOVÁ, I. Zpracování signálu z kontinuálního měření tlaku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vondra, Vlastimil

Studentka se ve své práci zabývá zpracováním signálů z přístroje pro kontinuální měření krevního tlaku. Práce se dělí na teoretickou část, ve které je popsán krevní oběh včetně významu krevního tlaku, jsou rozebrány různé systémy pro stanovení velikosti krevního tlaku včetně jejich vlastností, část je uzavřena informacemi o hodnotách krevního tlaku a vlivu některých onemocnění na jeho velikost. V realizační části práce je popsán program pro detekci požadovaných parametrů krevního tlaku a způsoby předzpracování použitých signálů. Programové prostředí bylo ověřeno na množině dat z testovacích subjektů a výsledky byly statisticky zpracovány. Studentka na práci průběžně samostatně pracovala, vyhledávala vhodnou odbornou literaturu i zdroje pro čerpání ilustračních obrázků. Rozsah odborné literatury ve zdrojích poskytuje dostatečně široký záběr pro řešení problematiky práce. O zadanou problematiku projevovala zájem a využívala možností konzultací. V řešení použila vhodné postupy a metody. Výsledky práce včetně programového vybavení byly odevzdány ve správné formě a požadovaném rozsahu. Studentka zadání své práce splnila.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Soukup, Ladislav

Studentka se ve své bakalářské práci zabývala problematikou zpracování signálu z kontinuálního měření krevního tlaku. První tři kapitoly práce jsou věnovány obecně krevnímu tlaku, způsobům jeho měření a několika onemocněním, které s velikostí krevního tlaku souvisí. Následuje popis zpracování signálu krevního tlaku a samotného detekčního algoritmu. Poslední částí práce je statistické vyhodnocení zpracovaných dat a poměrně široká diskuze. Z formálního hlediska se však studentka nevyvarovala několika nepřesností, často se opakujících nebo chybějících údajů. V kapitole 1.2.2 je uvedeno, že je střední tlak možné počítat pomocí dvou vzorců. Možností je však mnohem více. V kapitola 4.1 je velice stroze popsáno předzpracovaní signálů. Je zde řeč o vlastním detektoru r-vln, který zde však není nijak rozebrán. V kapitole 4.4 je uvedeno, že vypočet středního arteriálního tlaku probíhal v intervalu ohraničeným polohou systolického tlaku a nejbližšího následujícího systolického tlaku. Tato hodnota pak ale nereprezentuje střední tlak v rámci jednotlivých srdečních cyklů. U obrázku 12 chybí popis os. Vytvořený detekční algoritmus je funkční a implementovaný do uživatelského grafického prostředí GUI prostředí MATLAB. Detekované hodnoty je možné exportovat do tabulky MS EXCEL. Algoritmus však mohl být více sofistikovaný. Předložená práce by měla být v některých částech podrobněji popsána a neměla by obsahovat mnoho stále se opakujících formulací. Dále bych pro případné budoucí práce doporučoval využití více odborných publikací. Studentka však splnila zadání a přes uvedené výtky hodnotím práci stupněm D/65.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 72870