SCHLOROVÁ, H. Posuzování spánkových stádií ze signálů HRV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozumplík, Jiří

Cílem práce byla realizace a využití Poincarého map intervalů RR pro reprezentaci variability srdečního rytmu (HRV) signálů EKG z dodaných polysomnografických dat pořízených během spánku a posouzení souvislosti z nich odvozených parametrů s různými spánkovými stádii. Autorka měla k dispozici několik polysomnografických záznamů s předem vyznačenými spánkovými stádii. Posuzovala proměnlivost průběžně odhadované polohy středu shluku v Poincarého mapě (tj. střední hodnoty intervalu RR) a plochy elipsy popsané směrodatnými odchylkami bodů v Poincarého mapě. V práci poukázala na souvislost kolísání polohy středu shluku zejména se stádiem NREM3, což lze považovat za úspěch. Aktivitu řešitelky hodnotím velmi pozitivně a současně konstatuji, že prokázala invenci a schopnost samostatně řešit projekty podobného typu. Práce přináší některé zajímavé poznatky. Zadání práce autorka splnila v celé požadované šíři.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kubičková, Alena

Predložená práca sa venuje problematike vyhodnocovania spánkových štádií z variability srdcového rytmu (HRV). Ide o zaujímavý a zatiaľ málo skúmaný prístup. Teoretická časť práce stručne popisuje HRV a metódy jej analýzy. Osobitne sa venuje Poincarého mapám a analýze hlavných komponentov (PCA), ktoré sú v praktickej časti používané. Po formálnej stránke práca obsahuje okrem viacerých drobných preklepov, nepresnosti v používaní niektorých termínov a celkovo vo vyjadrovaní. Taktiež sú chyby v popise štatistických metód analýzy HRV. Ďalej má chybné číslovanie kapitol, horšiu kvalitu niektorých obrázkov a nepreložené anglické texty v obrázku 6 na str. 12. Tiež obsahuje nepreloženú tabuľku na str. 13, kde uvádza že ju ponecháva v originálnom znení pre lepšiu interpretáciu. Podľa môjho názoru tabuľku je možné pomerne dobre preložiť. Tiež by sa hodilo aspoň stručne popísať vlny alfa, delta a theta uvedené v tejto tabuľke. Práca má na mnohých miestach nevhodný spôsob citovania uvedením odkazu na zdroj do názvu kapitoly. V praktickej časti chýba popis osí niektorých obrázkov. Ďalej chýba dôležitý údaj vzorkovacej frekvencie, na ktorú je viackrát odkazované. V tabuľke 2 na str. 22 uvedené intervaly 30 s úsekov neobsahujú rovnaký počet úsekov podľa poradového čísla prvého a posledného úseku daného intervalu. Tento fakt ovplyvní počet vyradených RR intervalov. V popise praktickej časti je viacero nejasností a chýb. Celkovo však študentka prácu spracovala z praktického hľadiska veľmi dobre a v plnom rozsahu splnila zadanie.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 72865