KAŠPAR, J. Detekce komplexu QRS s využitím transformace svodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Martin

Student nastudoval problematiku detekce komplexů QRS v signálech EKG a v práci ji řádně popsal. Dále se zorientoval v oblasti různých přístupů k transformaci 3svodových EKG na 12svodová a taktéž ji v práci popsal. K realizaci si zvolil jednu z pokročilých metod detekce QRS, realizoval ji a otestoval na kompletní databázi CSE. Úspěšnost detekce nadále vylepšil pomocí transformačních metod. Zadání práce tak bylo splněno v plném rozsahu. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Obsahuje minimum překlepů a je kvalitně formátována. Rozsah práce je lehce podprůměrný a činí 33 stran od úvodu po závěr. Praktická část práce z toho zabírá 20 stran. Vytknout musím také slabší seznam literatury čítající 14 zdrojů a sníženou kvalitu některých obrázků. Po odborné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Oceňuji zejména aktivní přístup studenta, který navrhoval vlastní modifikace realizované metody. Úspěšnost vícesvodové detekce se dokonce blíží hodnotě 100 %. Vytkl bych chybějící zobrazení prahu u ukázek principu detekce a lepší srovnání dosažených výsledků s ostatními autory, například pomocí přehledné tabulky a následné diskuze. Práci jinak považuji za kvalitní a celkově ji hodnotím stupněm velmi dobře. Jádro práce student odprezentoval a publikoval na konferenci Student EEICT 2014 a získal 2. místo v kategorii Zpracování signálů, obrazu a dat.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Mézl, Martin

Předložená bakalářská práce se zabývá detekcí komplexu QRS s využitím transformace svodů. V teoretické části práce je popsán úvod do elektrokardiografie a základní metody pro detekci QRS komplexu. Dále je v práci popsán základní princip transformace svodů. Ve vzorcích 11, 12 a 13 nejsou správně označeny maticové proměnné. Nosná část práce je věnována detekci QRS založené na dynamickém prahu. Tento detektor je popsán teoreticky a poté i prakticky realizován. Kvůli chybějícím informacím ve zdrojovém článku musel student některé části tohoto detektoru navrhnout sám. Obrázky doplňující text této kapitoly (např. 9, 10, 11 a 12) by šlo zobrazit úsporněji do jednoho obrázku. Implementace byla otestována na kompletní databázi CSE a vyhodnocení bylo provedeno na základě senzitivity a pozitivní prediktivní hodnoty, výsledky jsou srovnány s hodnotami v literatuře. Zde bych ocenil širší diskusi o úspěšnosti detekce QRS komplexu v závislosti na klinickém nálezu v EKG signálu. Zadání práce považuji za splněné. Text práce je členěn do čtyř hlavních kapitol na 34 stranách z nichž některé jsou zaplněny pouze obrázky. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni. Kvalitu práce výrazně snižuje několik opakujících se hrubek (2. pád – Dowerovy a Dawsonovy matice) a nesprávné psaní číslovek. Rovněž vytýkám nízkou kvalitu obrázků. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře (B – 87 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 72826