SIEGEL, J. Generátor rušení EKG signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Smital, Lukáš

Bakalářská práce se zabývá problematikou generátoru nejběžnějších druhů rušení postihující signály EKG. Student provedl rozbor teoretických vlastností síťového rušení, driftu, svalového rušení a impulzního šumu. Tato rušení extrahoval z reálných elektrokardiogramů pocházejících z CSE databáze a jejich teoretické vlastnosti ověřil a porovnal. Na základě těchto znalostí byl navržen a realizován generátor základních typů rušení s velkým množstvím nastavitelných parametrů. Generátor je opatřen grafickým rozhraním pro snadnější manipulaci, oknem pro vizualizaci vytvářeného rušení i s možností spektrálního zobrazení a modulem pro export i import EKG záznamů. Správná funkčnost generátoru je ověřena porovnáním signálů i jejich spekter s reálným i uměle vytvořeným rušením. Vytvořenou aplikaci i celou bakalářskou práci považuji za zdařilou s hodnotnými výstupy využitelnými pro účely pozdějšího testování různých filtračních algoritmů. Připomínku mám k zobrazování spekter (na Obr. 9 a Obr. 33), kde je nesprávně označena osa i výchylka spektrální čáry. Z formální stránky je práce dobré úrovní, jen se místy objevují překlepy. Student pracoval systematicky a řádně využíval konzultací.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Walek, Petr

Předložená práce se věnuje problematice rušení v EKG signálu, zejména pak návrhu programu pro přidání různých typů rušení s volitelnými parametry do EKG. Úvodní teoretická část popisuje vznik, záznam a vlastnosti EKG. Větší pozornost je pak věnována vlastnostem a mechanismům vzniku rušení v EKG. Tato část, až na výjimky (např. spektrum P vlny se pohybuje v rozmezí 10 - 15 Hz, což nekoresponduje s obr. 5), neobsahuje faktické chyby, ale dle mého názoru mohla být problematika popsána více do hloubky. V praktické části byla vytvořena sada funkcí pro zašumění EKG různými typy šumů, které byly spojeny do jednoho velmi přehledného uživatelského rozhraní. Zde oceňuji možnost nastavení velkého množství parametrů šumů a zejména pak návrh nestacionárního rušení myopotenciály. Nedostatkem programu je však nemožnost generování vyšších harmonických u síťového brumu o frekvenci 50 Hz a manuální načítání zpracovávaných signálů. Vzhledem k účelu, ke kterému byl program navržen (testování účinnosti filtračních algoritmů) by bylo vhodné, aby umožňoval načítání dávky dat nebo celé databáze signálů. Výsledné porovnání reálných EKG signálů s uměle zarušenými dokazuje, že autorem navržený program je schopen velmi realisticky napodobit rušení charakteristické pro EKG. Po formální stránce obsahuje práce řadu nedostatků: velké množství gramatických chyb a překlepů; nesprávný popis osy u grafů zobrazujících spektra; chybějící popis veličin u vzorce 2; některé obrázky přesahují okraje stránek a bylo by vhodnější je umístit do příloh (např. obr. 17). Na základě předložené práce lze zadání považovat za splněné. Velmi dobrou práci, kterou student odvedl při sestavování vlastního programu, však znevažuje nižší kvalita samotné bakalářské práce. Bakalářskou práci jako celek hodnotím stupněm C - 78 b.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 72866