LÖVY, V. Získání 3D informací o struktuře vyvíjeného materiálu Si3N4 pro válcovávání legovaných drátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Chlup, Zdeněk

Předložená diplomová práce obsahuje 73 stran textu doplněného o obrázky, grafy a tabulky. Práce je logicky rozčleněna do šesti kapitol a je doplněna o seznam použitých zkratek a symbolů. Po stručném úvodu do problematiky je pozornost věnována studiu mikrostruktury nitridu křemíku. Zde jsou shrnuty poznatky získané z literatury (citováno 36 odkazů), kde značná část je tvořena cizojazyčnou odbornou literaturou. Teoretická část se věnuje způsobům charakterizace mikrostruktury se zaměřením na 3D metody. Dále je v práci obecně charakterizován studovaný materiál. Cíle práce jsou formulovány jednak na základě studia literatury a také v souvislosti s cíli projektu, v rámci kterého byla práce realizována. V experimentální části si diplomant počínal samostatně a to od keramografické přípravy vzorků používaných k 3D EBSD analýze až po vyhodnocení surových dat. S obsluhou mikroskopu bylo zapotřebí pomoci zkušených operátorů a v některých případech i spolupráce s dodavateli jednotlivých komponent nebo softwarových řešení. Samotná výroba materiálů nebyla předmětem této práce a byla realizována v rámci projektu RoLiCer partnerským pracovištěm. Diplomant zvládl použití přístrojového vybavení keramografické laboratoře a základní ovládání SEM díky čemuž mohl provést zcela samostatně 2D analýzu. Jelikož získání 3D EBSD informací vyžadovalo několikadenní nepřetržitou práci mikroskopu, nemohl být diplomat přítomen každému pokusu. Pro diplomovou práci byly následně vybrány tři úspěšné analýzy. Následné zpracování všech získaných dat již bylo plně v režii diplomanta, který aplikoval i volně dostupné programy. V kapitole nazvané výsledky jsou uvedeny jednak výsledky 2D analýzy, tak i optimalizovaný postup pro 3D EBSD analýzu. Nechybí ani výsledky již zmíněných 3D analýz. Z provedených EBSD měření byly vybrané tři, na kterých byla provedena rekonstrukce mikrostruktury a demonstrovány možnosti nastavení parametrů rekonstrukce. Diskuse rozebírá výsledky dosažené v metodické části práce. Dále se věnuje uvedeným rekonstrukcím provedených na naměřených EBSD datech. V neposlední řadě je pozornost věnována porovnání získaným mikrostrukturním parametrům 2D a 3D analýz. V kapitole věnující se závěrům jsou stručně shrnuty výsledky práce, které odpovídají vytýčeným cílům. Následuje seznam literárních zdrojů a stručný přehled symbolů a použitých zkratek. Po formální stránce je práce na vynikající úrovni a splňuje požadavky kladené na závěrečnou práci. Jediná výtka by se mohla vztahovat snad k přehlednější prezentaci jednotlivých parametrů analýz včetně stručného návodu na obsluhu programu dream3D, který by umožnil jeho použití i úplnému začátečníkovi. Nicméně je nutné ocenit diplomantovu aktivitu, jelikož se tématu aktivně věnoval již od začátku čtvrtého ročníku. Práci považuji za velmi hodnotnou a přínosnou, věnující se využití moderních technik. Student Bc. Vít Lovy, autor práce, prokázal schopnost samostatně řešit danou problematiku. Doporučuji tuto diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Salamon, David

Hodnocená diplomová práce splňuje cíle práce, což byl vývoj nové metody pro 3D rekonstrukci mikrostruktury nitridu křemíku. Hlavní použitá metoda kombinuje SEM, FIB a EBSD techniky spolu s následným softwarovým zpracování. Tato kombinace je velmi náročná jak experimentálně, tak i interpretačně. Diplomant výborně zvládnul náročnou experimentální část, avšak následné zpracování je poznamenáno tím, že nebyl brán v úvahu, nepočítaje krátkou zmínku v diskusi, obsah amorfní fáze a porozity. Dále bych vytknul občasné záměny velikosti zrna a délky zrna (například obrázek 4.41 a 4.42), která zejména při tvorbě 3D modelu matou čtenáře. Rovněž diskuse a porovnání s literaturou zabývající se 3D EBSD na jiných materiálech by mohla přinést zajímavé srovnání. Celkově jsou úprava a logické uspořádání velmi dobré, občas sice poznamenané nepozorností, jako na obrázku 3.3, nebo ztrátou indexace u chemických vzorců, avšak srozumitelnost textu tím výrazněji netrpí. Téma práce je vysoce aktuální a není v možnostech jedné diplomové práce obsáhnout celou tématiku, proto i když se může zdát práce nekompletní, pozitivně hodnotím pokrok dosažený v zadaném tématu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72920