PLESKOT, O. Prvoprincipiální studium stability krystalů pevných látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Černý, Miroslav

Předkládaná práce se zabývá prvoprincipiálním modelováním krystalů pevných látek, jejich elektronové struktury a výpočty mechanických vlastností. Pan Pleskot si zvolil poměrně náročnou problematiku, která vyžaduje osvojení si celé řady dovedností. Jako školitel oceňuji jeho zájem o náročné téma a vyvíjenou snahu při jeho zpracování. V důsledku zdravotních problémů pana Pleskota, které mu ztěžovaly celé studium, je rozsah práce o něco menší, než bylo původně plánováno. Hlavních cílů však bylo dosaženo. Tyto problémy zapříčinily i časový skluz, kvůli kterému některé pasáže textu neprošly dostačující korekturou. Přes zmíněné nedostatky však považuji předkládanou bakalářskou práci za obhajitelnou. Za přínosné považuji zejména stručné zdokumentování programového systému VASP a jeho použití na třech učebnicových příkladech vazeb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Šesták, Petr

Bakalářská práce se zabývá prvoprincipiálním modelováním ideálních krystalů pevných látek kdy jsou počítány rovnovážné mřížkové parametry, elektronová struktura, hustota stavů a maximální pevnost při hydrostatickém zatížení pro vybrané materiály. Práce je organizována přehledně kdy v úvodu jsou stručně shrnuty prvoprincipiální výpočty, dále je popsán program VASP a v poslední části jsou uvedena a okomentována vypočtená data. Lze konstatovat, že cíle práce byly splněny. I přes splnění všech cílů práce obsahuje drobné chyby a nepřesnosti. Zejména se jedná o tyto nedostatky: 1. Teorie funkcionálu hustoty DFT (str. 6 je popsána příliš stručně a chybí zde např. uvedená Kohn-Shamova rovnice). Je také poznat, že student se vyhýbá matematickým formulacím (rovnicím). 2. Jiné formátování textu v rovnici (1) a v textu komentující rovnici. 3. Názvy obrázků musí být vždy pod obrázkem a nikoliv na další straně (viz. Str. 15 obr. 5). 4. Některé popisy obrázků neodpovídají zobrazeným datům (obr. 2, 9 a 16). Nelze psát "Závislost velikosti napětí v tahu na velikosti relativního objemu". Popis by mohl být např. následující: "Závislost hydrostatického napětí v tahu a tlaku na relativním objemu". Chybí zde tedy uvedena informace, že se jedná jak o tah tak i tlak. 5. Str. 14, druhý řádek. Není vhodné napsat napětí je asi 74 GPa, neboť tato formulace snižuje věrohodnost výsledků. Slovo asi by se mělo rozhodně vynechat. 6. Str. 14, věta: Velikost modulu objemové pružnosti vypočtená ze změny relativního objemu....... není správná. Modul se vypočte ze změn celkové energie systému nebo změn napětí (viz. vztah (2) a (3) v bakalářské práci studenta). Vzhledem k těmto nedostatkům bylo nutno u některých typů hodnocení snížit výrazněji známku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 68851