ŠTYLÁREK, M. Konstrukce brzdového systému formule Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Štylárka je zaměřena na konstrukci brzdového systému formule Student. V úvodu je zpracován teoretický základ z oblasti konstrukce brzdových zařízení. Následně je analýze podrobena konstrukce brzd starších vozidel formule Student týmu TU Brno Racing. Následně je proveden návrh kompletního brzdového systému nového formulového vozu Dragon 3. Detailně je následně řešena konstrukce brzdového kotouče obou náprav včetně potřebného dimenzování (kotouč bude vyráběn na základě tohoto návrhu, nebude nakupován jako hotový díl, jako tomu bylo u předchozích vozidel Dragon 1 a 2). Poslední kapitola praktické části je věnována stručnému rozboru dat ze skutečné testovací jízdy formulového vozidla, který přináší zajímavé informace a zpětnou vazbu o chování brzdového systému vozidla (Dragon 3). Pan Štylárek přistupoval k řešení své diplomové práce mimořádně samostatně. Je třeba ocenit skutečnost, že navržené řešení bylo již nasazeno na skutečné vozidlo, kde bezproblémově funguje. Pan Štylárek se během svého studia výrazně podílel na fungování týmu formule Student, kde byl velice platným členem, řešícím nejen brzdový systém vozidla, ale také jeho aerodynamiku Diplomová práce pana Štylárka je na dobré grafické i stylistické úrovni. Student jednoznačně prokázal schopnost využít znalosti získané v průběhu studia k řešení samostatných úkolů inženýrské praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hejtmánek, Petr

Hlavním cílem předložené diplomové práce bylo vytvoření kompletního konstrukčního návrhu brzdového systému pro vozidlo kategorie Formule Student. Úvodní část se věnuje přehledu konstrukčních variant jednotlivých dílů brzdového systému a obecnému představení soutěží pro vysokoškolské závodní týmy. Následuje podrobný návrh brzdového systému, který principiálně vychází z předchozí generace Formule Student. Při tvorbě nového návrhu byly jasně definovány chyby, které se objevily u předchozích konstrukcí, a kterých bylo snahou se vyvarovat. Za velmi hodnotou pak považuji zejména kapitolu popisující měření a analýzu brzdných vlastností Formule Student, která jednoznačně dokazuje, že výsledný konstrukční návrh pracuje dle navržených předpokladů. Všechny cíle stanovené v zadání práce byly splněny, zvolený přístup byl z valné většiny zvolen správně, pouze způsob definování zatížení pro analýzu napjatostí pomocí metody konečných prvků neodpovídá, dle mého názoru, úplně realitě. U žádného z dílů není analyzována únavová pevnost, přestože nebyly k dispozici potřebné informace o materiálových vlastnostech, jak uvádí autor, bylo možné spočítat odhad únavy alespoň z průběhů zatěžování a charakteristik podobného materiálu. Dosažené výsledky práce jsou interpretovány jasně a srozumitelně, grafická i stylistická stránka práce jsou na velmi dobré úrovni. Uspořádání práce působí občas nelogicky (popis výroby dílů se nachází před pevnostním výpočtem), ale veškeré formální náležitosti byly bezchybně splněny. Až na několik zmíněných nedostatků je práce na velmi dobré úrovni. Závěrem lze konstatovat, že student správně využil znalosti a dovednosti získané při studiu na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně pro řešení zadaného konstrukčního úkolu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 68929