MARCINKO, P. Vývoj raketových motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Koštial, Rostislav

Bakalář splnil všechny cíle bakalářské práce. Na začátku je popsán princip raketového pohonu. V další části jsou raketové motory rozděleny z hlediska konstrukce a používaných paliv. Zbytek práce se věnuje historickému vývoji a popisu dříve a dnes používaných raketových motorů. Tato část práce je velice rozsáhlá a podrobná. Jsou zpracovány vesmírné programy Ruska, USA, EU, Japonska, Číny a Indie. V této části mohly být zmíněny i komerční projekty jako Space Ship One (Two), SpaceX atd. Grafická úprava a jazyková stránka vykazuje drobné nedostatky (např. značení obrázků). Práci doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Cejpek, Jakub

Bakalářská práce mapuje vývoj a použití raketových motorů. Nejdříve je rozebrán princip raketového pohonu. Autor rozebírá Newtonův pohybový zákon, Ciolkovského rovnici a princip minimalizování gravitačních ztrát při startu nosiče. V další části je pojednáno o třech základních druzích motorů a je vypracován tabulkový přehled používaných pohonných hmot. Zbytek práce je věnován přehledu dříve použitých a dnes používaných raketových motorů. Tento seznam a popis je velmi obsáhlý, doplněn ilustracemi a tabulkami sumarizující technická data. Výčet obsahuje americký, ruský ale i evropský, japonský, čínský a indický raketové programy. Práce je psána v první osobě a ne v pasivu, jak je zvykem. Kvalita mnohých obrázků je spíše horší. Některé rovnice (například rovnice 1.5) obsahují nekonzistentní značení. V textu (str 18) se autor odkazuje na obrázek 9 – ten však chybí stejně jako obrázky 8 a 10. Ve výčtu chybí velmi zajímavé iontové motory, motory lunárního modulu a servisního modulu programu Apollo. Nezmíněny jsou též tři typy motorů orbitálního manévrovacího systému. Stejně tak ve výčtu chybí kapitola o komerčních nosičích (SpaceShip, SpaceX,…) a jejich motorech Rešerše je obsáhlá a dalece přesahuje minimální požadavky kladené na bakalářské práce. Autor předvedl, že umí pracovat s literaturou a zvládá spojovat si informace a tvořit z nich závěry. Oponent doporučuje práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 68993