KONEČNÝ, L. Plnicí potrubí s proměnným průřezem pro 16V motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Dundálek, Radim

Předložená diplomová práce pana Lukáše Konečného se zabývá návrhem dělené plnicí komory a ejektoru s klapkou pro šestnáctiventilový traktorový motor o zdvihovém objemu válců 4,2 l. Autor navrhl výše zmíněné komponenty a vytvořil k nim výrobní dokumentaci respektující požadavky slévárny na výrobu odlitků odlévaných do pískových forem. Tento časově náročný úkol, jehož praktickým výstupem jsou výrobní výkresy ejektoru a odlitku, byl splněn. Zde je potřeba ocenit fakt, že diplomant diplomant pohlíží na řešený problém nejen z konstrukčního hlediska, ale i z pohledu technologie výroby, stejně jako je tomu v technické praxi. V práci bohužel postrádám alespoň modální analýzu řešených součástí provedenou pomocí MKP. Na základě výše uvedeného a přes výtků směřující k absenci výpočtů práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Franz, Rudolf

Diplomová práce pana Bc. Lukáše Konečného na téma "Plnící potrubí s proměnným průřezem pro 16V motor" má rozsah 60 stran textu s tabulkami a grafy. Dále pak výkresovou dokumentaci: A1-DĚLENÁ KOMORA SÁNÍ 16V, A1-DĚLENÝ EJEKTOR. V úvodní kapitolách diplomant popisuje problematiku emisí vznětových motorů a popisuje metody snížení plynných emisí a to pomocí aktivních prvků (vstřikování, přeplňování atd.) tak pasivních systémů (DOC,DPF,SCR). V následující kapitolách diplomant nás seznamuje s problematikou změny víření vzdušniny ve válci pomocí škrtící klapky. Tento systém je pak v následujících kapitolách konstrukčně realizován. Konstrukční řešení 3D modelů je optimalizováno na základě konzultací s technologií slévárny na lehké kovy. Na základě opostupování technologií slévarny diplomant upravuje 3D modely tak, aby bylo možné zajistit kvalitní odlití navržených součástek a zároveň byly akceptovány všechny připomínky technologie slévárny (dělení, přídavky, úkosy). V kapitole šest diplomant provedl kontrolu šroubových spojů požitých k připevnění ejektoru a komory sání. Předloženou diplomovou práci lze v souhrnu hodnotit jako práci založenou především na konstrukční činnost a zajištění vyrobitelnosti daných konstrukčních návrhů. Kromě menších formálních nedostatků a překlepů mám k předložené diplomové práci tři otázky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 72260