KRUML, O. Bezkontrastní MRI perfuzní zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Krátká, Lucie

Student se ve své práci zabýval perfuzním zobrazováním na magnetické rezonanci bez použití kontrastní látky. Práce obsahuje literární rešerši pro nastínění základů jevu magnetické rezonance a dále student v teoretické části práce popisuje bezkontrastní metody MR perfuze se zaměřením na techniku Arterial Spin Labeling (ASL). V praktické části se student seznámil s ovládáním experimentálního 9.4T MR přístroje firmy Bruker na Ústavu přístrojové techniky AV ČR. Těžiště práce spočívalo v návrhu a implementaci programu pro analýzu ASL dat v programovém prostředí Matlab. Vytvořený program byl testován na souboru ASL dat, které si student sám naměřil. V odevzdaném souboru se spolu s programem objevuje popisový textový soubor, který obsahuje značné množství překlepů, které snižují jeho srozumitelnost. Dále je zde redundantně umístěna složka obsahující všechny obrázky, které se v práci vyskytují. Student pracoval samostatně, během semestru docházel na konzultace pouze zřídka a to zejména v době před termínem odevzdání práce. Po formální stránce má práce drobné nedostatky jako např. množství překlepů a nejednotné formátovaní. Po obsahové stránce obsahuje práce drobné terminologické nepřesnosti, které ovlivňují srozumitelnost daného textu jen mírně. Největší výhrady mám k provedení experimentální části práce, která byla dělána tzv. „na poslední chvíli“ a tedy, kdyby byla prováděna dříve, mohlo být dosaženo lepších výsledků. I přes uvedené nedostatky bylo zadání práce splněno a práci hodnotím jako velmi dobrou /B 80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Jiřík, Radovan

Předložená bakalářská práce se zabývá magnetickorezonanční metodikou ASL pro kvantifikaci perfúze tkáně. Student v teoretické části prostudoval potřebnou teorii a seznámil se s ovládáním experimentálního MR zařízení na ÚPT AV ČR. V praktické části byla vytvořena aplikace pro načtení, vizualizaci a jednoduché vyhodnocení ASL dat. Dále byl vytvořen a otestován fantom simulující prokrvenou tkáň. V teoretické části je poměrně dobře shrnuta problematika MRI s poměrně dobrým technickým vyjadřováním (až na některé nepřesné výrazy). Některé obrazy jsou nekvalitní (např. Obr.5). Koncepce řešení projektu byla volena správně. Student se přijatelně vypořádal s obtížným problémem importu dat. Jak je uvedeno v práci, neodpovídaly výsledky provedených experimentů teoretickému předpokladu (Tab. 41). Důvody jsou v práci korektně uvedeny. Vyhodnocení v Tab. 41 je ale částečně nesprávné, nelze absolutně porovnávat průtok nastavený na peristaltické pumpě (v ml/min) s perfúzí odhadnutou pomocí ASL (v ml/min/100g tkáně). V práci bych pro lepší představu ocenil uvedení fotek použitého fantomu a celého zapojení s peristaltickou pumpou a propojovacími hadicemi. Vyhodnocení výsledné perfúzní mapy mohlo být dotaženo dál, jak student popisuje na str. 40., navíc mohly být vypočteny i hodnoty směrodatné odchylky, percentilů nebo vykreslen boxplot. V popisu řešení se student dopouští několika věcných chyb. Na str. 29 (předposlední řádek) a v následujícím textu student píše o „T1-vážených obrazech“, ale jde o mapy T1 (absolutně kvatifikované hodnoty T1 vypočtené na základě T1-vážených obrazů). Dále rovnice (7) neodpovídá použité inversion recovery (IR) ale saturation recovery (SR) akvizici. Popis kvantifikace perfúze z dat naměřených metodou FAIR na straně 32 je velmi nepřesný. Zadání práce bylo splněno a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 72832