KŘÍSTEK, T. Jednoduchý systém pro snímání duhovky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Student Tomáš Křístek se ve své bakalářské práci věnoval konstrukci snímacího systému duhovky a vyhodnocení kvality získaných obrazů. V první fázi práce, kdy bylo nutné sestavit snímací aparaturu, se student práci věnoval s poměrně velkou aktivitou a tak se mu podařilo během února systém sestavit a otestovat. V další fázi projektu pak student využíval konzultací jen zřídka a nebylo možné jeho práci příliš korigovat. Během řešení měl student implementovat zvolenou metodu vyhodnocení systému v programovém prostředí Matlab. Zde mu z počátku činila problém implementace některých jednoduchých problémů. Finální text práce lze však považovat za zdařilý s drobnými nepřesnostmi. Text by bylo vhodné doplnit o konkrétní články popisující snímací zařízení duhovky (bod 1 v zadání), což bylo studentovi vytýkáno také u semestrálního projektu. Přes uvedené výtky, navrhuji hodnocení práce stupněm B/85.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Slávik, Vladimír

Student Tomáš Křístek měl za cíl vytvoření jednoduchého systému pro snímání duhovky. Text práce je logicky členěn a zejména čtivě psán. Formální požadavky na text práce jsou převážně splněny. Nejviditelnější nedostatky představuje kvalita obrázku 3.3, obsahujícího nečitelný text, a pak na přiloženém CD paralelní existence souborů "IRIS.m" a "IRIS_tento_je_spravny.m". Konstrukce samotného snímacího systému je poměrně přímočará, zahrnuje kombinaci několika dostupných prvků a jednoduchých součástek s minimem modifikací. Zde se naskýtá otázka, zda je přímé připojení LED ke zdroji napětí správným krokem, jaká bude jejich životnost a zda by nebývalo lépe navrhnout jakýkoliv minimální obvod pro napájení těchto LED. Toto je ovšem pouhý dílčí problém jinak evidentně úspěšného celkového návrhu. Datová sada získaná pomocí zkonstruovaného systému je nakonec srovnána s referenční databází, přičemž výsledky se zdají být poměrně kvalitní vzhledem k použitému vybavení. Celkově práce působí dobrým dojmem a zadání je splněno, nicméně některé aspekty konstrukce naznačují potenciál k vylepšením, která by bylo bývalo možno v průběhu bakalářské práce realizovat.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 72833