DOLEŽEL, J. Jednoduchý vlnkový filtr EKG signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Smital, Lukáš

Bakalářská práce pojednává o možnostech potlačení svalového rušení v EKG záznamech s využitím vlnkového filtru. Student navrhl a realizoval vlnkový filtr s řadou volitelných parametrů a také s využitím adaptivního prahu. Další část práce se zabývá výběrem vhodných parametrů filtru, především student hledal stupeň dekompozice, banku filtrů, metodu prahování a nastavení prahu. Filtr s vhodnými parametry je otestován na kompletní CSE databázi a jeho výsledek porovnán s výsledky dosaženými v dostupné literatuře. Za ne příliš vhodné považuji, že při výběru parametrů student nevyužívá adaptivního prahování, to použije až ve chvíli, kdy jsou všechny parametry nalezeny. Co když by se v případě adaptivního prahu změnilo optimální nastavení, především parametr K, který s prahem úzce souvisí. Dále mi v práci chybí nějaké ukázky výsledných signálů, např. v případech, kdy byla filtrace úspěšná nebo méně úspěšná. I přes tyto výtky považuji práci za velice kvalitní. Formální strana práce je na výborné úrovní, student pracoval systematicky a řádně využíval konzultací.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Ronzhina, Marina

Práce je věnována realizaci vlnkové filtrace EKG. Teoretická část obsahuje kvalitní rešerši z oblasti snímání EKG a odstranění různých typů rušení, a také základních principů vlnkové transformace. K této části mám připomínku, že za normálních podmínek nemusí vlna T být vždy kladná, nýbrž stejné polarity s QRS komplexem. V praktické části postrádám detailnější popis použitých mateřských vlnek. Z teoretické části vyplývá, že poloměkké, garrotní nebo hyperbolické prahování udává lepší výsledky, než tvrdé. Proto bych očekávala, že testování filtrace s různými stupni rozkladů a banky filtrů bude provedeno s jedním z těchto typů prahování. Hodnocení výsledků vlnkové filtrace bylo provedeno jako porovnání s výsledky lineární filtrace a vlnových filtrů jiných autorů. Z hodnocení je zřejmé, že se studentovi podařilo navrhnout jednoduchý a přesto účinný filtr. Avšak závěrečná část práce by měla obsahovat více ukázek úspěšných a případně neúspěšných výsledků filtrace. K formální stránce nemám žádné výhrady. Celkově práce zanechává pozitivní dojem. Lze konstatovat, že student rozumí problematice na velmi slušné úrovni, umí vyjadřovat svoje myšlenky odborně, stručně a s přehledem. Proto práci hodnotím velice kladně.

Navrhovaná známka
A
Body
93

eVSKP id 72807