BAYER, A. Mechanické vlastnosti vláknových kompozitů pro automobilové aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Jančář, Josef

Zdařilá bakalářská práce prokazující schopnost studenta samostatně řešit komplikované technologické problémy. Po formální stránce je práce velmi pečlivě zpracována a je velmi srozumitelně sepsána. Nezkušenost studenta bakalářského studijního programu se projevila především v oblasti interpretace výsledků a shrnutí závěrů vyplývajících z experimentální části práce. Student pravidelně konzultoval postup práce, byl však velmi samostatný a prokázal i notnou dávku tvořivého přístupu. V průběhu experimentálních prací se ukázala nutnost mírně modofikovat původní zadání práce, tato skutečnost však padá na vrub vedoucího práce a nikoliv studenta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Žídek, Jan

Práce pojednává o polymerních kompozitech pro použití v automobilovém průmyslu. Z práce je vidět, že student přistupoval k práci se značnou mírou zvídavosti. Student se pokoušel obsáhnout široký rozsah problematiky. Nicméně v tom, jak si s tím poradil už lze najít určité nedostatky. U většiny témat student nalezl nějakou informaci a už se nesnažil zjistit si více z jiných zdrojů. Například tam je formulace, že „Mezi nejčastější kompozitní díly patří …“. Palubové desky a nárazníky se již z kompozitů vyrábějí poměrně dlouho. U podlahových dílů jsem nalezl studie z roku 2012 projekt TECABS, ale určitě by se nalezlo i více. V projektu byla snaha nahradit, celý podlahový díl karoserie, čímž podařilo snížit hmotnost dílu na 50% a výsledky se již zavádějí do průmyslové výroby. Tedy podlahové díly už jsou také v komerční fázi. Jaké díly lze nahradit dále? Z práce je obtížné vyčíst, jaká byla základní motivace k tomuto výzkumu. Na jedné straně je obecné pojednání o náhradě kovových dílů v automobilovém průmyslu za plastové. To je důležitý problém zejména vzhledem ke snižování hmotnosti automobilu. Na druhé straně experimenty obsahují zejména mechanické vlastnosti kompozitních materiálů. Tyto vlastnosti, zase nejsou spojeny s žádnou aplikací pro automobilový průmysl. K jaké aplikaci konkrétně se tyto materiály vyvíjejí? Pokud mají nahradit kovové součásti tak jaké? Jaké mají mechanické vlastnosti současné (kovové) materiály? Dokáží se jim kompozity přiblížit? Práce dává mnoho otázek, ale na málokterou nabízí odpověď. I když při troše snahy by mnoho odpovědí student byl schopen dohledat v literatuře. Také v popisu experimentální práce lze najít snahu co nejvíce popsat všechny podrobnosti. Nicméně je to na úkor srozumitelnosti textu. Do experimentální práce není nutné psát například informace: • Při tahových testech, že vzorky byly zbroušeny. • TGA „Vzorek je umístěn na mikrováhy a software zaznamenává data“ • DMA, „touto metodou lze stanovit různé vlastnosti“. Je vhodné psát pouze ty vlastnosti, které tam sledujete vy. V sekci výsledky jsou uvedeny tabulky s jednotlivými měřeními. Je vhodné dát do vlastní práce jen průměrné hodnoty a směrodatné odchylky a jednotlivá měření do přílohy. Z formálních nedostatků bych vybral práci s obrázky. Některé obrázky (Např. Obr 4 a 5) jsou zkopírovány z literatury, i když by nebylo těžké, kdyby si je student nakreslil sám. Obrázky musí být vždy citovány v textu (například obrázek 3 není). Popisky by měly být podrobnější. Doporučuji ještě jednou přepočítat Halpin Tsaiovu rovnici. V práci jsem nenašel, jaké parametry (Em, Ef) byly pro výpočet použity. Nicméně, dopočítal jsem přibližně hodnotu Ef podle směšovacího pravidla a dosadil do Halpin Tsaiovy rovnice. Pak mi vyšlo, že stoupání u Halpin Tsaiovy rovnice musí být vyšší, než je na obrázku (Na obrázku 20 je funkce téměř konstantní).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 72758