FIALA, J. Vyhodnocení efektivity zásahů složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje u dopravních nehod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Panáček, Vladimír

Předloženou diplomovou prací autor samostatně zpracoval tematicky rozsáhlou problematiku IZS JmK s uvedením návrhů pro zvýšení efektivity při zásazích IZS při dopravních nehodách. Práce splňuje požadavky kladené na tento typ VŠKP, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Zejména poslední cíl práce mohl být rozpracován podstatně hlouběji a komplexněji.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část práce je obsáhlá, mohla být však zpracována na lepší úrovni.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C Popis činností jednotlivých složek IZS vyžadoval komplexnější pohled pro fungování v rámci IZS JmK.
Odborná úroveň diplomové práce C Z textu práce je zřejmé, že se diplomant v řešené problematice orientuje a má praktické zkušenosti. Často se práce opírá o analýzu provedenou komisí HZS JmK bez vlastní alternativy či kritického zhodnocení.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Integrace a správná koordinace činností jednotlivých složek IZS, dislokace pracovišť IZS pro zkrácení dojezdových časů a zvýšení efektivity zásahů je z obsahu práce zřejmá. Přínosem pro znaleckou činnost je pouze stručně zpracovaná kapitola 7, kde se diplomant věnoval stopám na místě nehody a jejich devastaci v rámci likvidačních prací na místě nehody. Z pohledu zvýšení efektivity IZS je přínosem rozbor systému GINA v kapitole 10.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Přehled literatury a citace jsou v podstatě v souladu s příslušnou normou.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň E Formálně mohla být práce lépe členěna. Jazyková úroveň práce je pouze dostatečná, práce vykazuje překlepy, vynechaná písmena ve slovech a gramatické chyby, ačkoliv byl autor upozorněn na tyto nedostatky při konzultaci.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Svoboda, Petr

Autor obecně popisuje Integrovaný záchranný systém a jeho fungování, na příkladu problematiky zásahů u dopravních nehod rozebírá úkoly a povinnosti vybraných základních složek Integrovaného záchranného systému. V práci mohlo být více vyhodnoceno fungování Integrovaného záchranného systému v podmínkách Jihomoravského kraje, včetně navrhovaných opatření a doporučení pro zlepšení fungování systému.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Autor se v práci mohl zabývat i problematikou jednotek Sboru dobrovolných hasičů a jejich využití pro systém zásahu u DN. Dále mohla být více řešena problematika ostatních složek Integrovaného záchranného systému, zejména s ohledem na odstraňování následků dopravních nehod.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Uvedená práce mohla být přehledněji uspořádána, mohlo být provedeno vyhodnocení Integrovaného záchranného systému v podmínkách Jihomoravského kraje a navrhnuty další opatření a zlepšení pro jeho fungování.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Autor sumarizuje získané podklady a statistická data. Popisuje pořizování záznamů jednotkami HZS JMK a vyhodnocuje je.
Obtížnost a správnost řešení C Některé ze závěrů autora jsou již, nebo v blízké budoucnosti budou, zavedeny v praxi, např. systém AED a spolupráce mezi ZZS JMK a HZS JMK, dále systém Gina propojující GPS pozici vozidel ZZS JMK a HZS JMK.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Vzájemné propojení složek IZS a prohloubení spolupráce VUT Brno – ÚSI a HZS JMK.
Odborná jazyková úroveň C Autor mohl více používat ustálené termíny a správné slovní obraty k problematice Integrovaného záchranného systému.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky E Jazykové úpravě textu nebyla věnována přílišná pozornost.
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 77206