MARTYNEK, F. Měření parametrů termoelektrických modulů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Brázdil, Marian

Tématem předkládané práce je zjišťování provozních parametrů termoelektrických modulů. Zadání práce nepatří mezi snadné, protože pro měření parametrů termoelektrických modulů do dnešní doby neexistuje metodika. Veškeré informace k práci bylo nutné čerpat ze zahraniční odborné literatury a experimentů prováděných na zahraničních pracovištích. Experimentální část práce měla být orientována na praktické měření na měřícím zkušebním zařízení sestaveném na EÚ VUT FSI. Bohužel, díky absenci části přístrojového vybavení došlo pouze k měření základních parametrů a v jejich omezeném rozsahu. Student při řešení práce čerpal informace z dostupných zdrojů, ale v omezené míře. Výsledná práce vyžadovala časté konzultace i komentáře. Absence většího množství měření je pak dána jednak soustředěním a dokončováním teoretické části převážně v posledních týdnech před odevzdáním, ale také důvody uvedenými výše, které padají na vrub vedoucího. Přes uvedené výhrady práce představuje kvalitní přehled možných používaných metod měření termoelektrických modulů. Svým rozsahem i podáním práce splňuje požadavky na ni kladené a práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Baláš, Marek

Práce pana Martynka je zaměřena na návrh metody a zařízení pro měření na termoelektrických modulech. V úvodních kapitolách jsou popsány jevy, které se problematiky týkají, následně jsou popsány materiály a používané moduly. Kap. 5 obsahuje poměrně kvalitní rešerši o možných zkušebních metodách, včetně jejich vzájemného porovnání. Pak ale došel čas či dech a závěrečné kapitoly jsou psány velice stroze, jsou o poznání slabší, jak rozsahem, tak zpracováním či vlastním přínosem a rozsahem a příliš neodpovídají zadání. Je to škoda, protože první část je velice dobrá. Je zde použito velké množství literatury, včetně zahraniční. Práci mírně kazí grafická stránka - příliš velké obrázky či mezery mezi odstavci, absence mezer před jednotkami a odkazy na literaturu. Přes výše uvedené výhrady práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71963