KREJČÍ, J. Optimalizace sítě pozemních radionavigačních prostředků zabezpečení RNAV ve FIR Praha [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Pavel

Cíle diplomové práce byly splněny. Student provedl studii současného stavu rozmístění VOR, DME a na základě nedostatků pokrytí zájmových letových výšek v prostoru ČR vypracoval možné scénáře umístění zařízení do nových lokalit. Je ke zbytečné tíži textu, že autor nedbal o mnoho více na metodické, formální a stylistické náležitosti vypracování. Vzhledem k dosaženým a prakticky využitelným výsledkům hodnotím práci stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vosecký, Slavomír

Cílem diplomové práce bylo posoudit možná umístění navigačních prostředků k zabezpečení moderních metod navigace letadel. K vypracování diplomové práce ve formě studie bylo využito specializovaného software DEMETER. Těžiště práce lze spatřovat v hodnocení výsledků provedených rozborů a v návrzích diplomanta na úpravu rozmístění prostředků a systémů (především DME/DME). Takto popsané práce byly autorem provedeny svědomitě a podrobně. Předností zprávy je řešení konkrétního úkolu ztíženého tím, že autor neměl možnost zcela objektivního přístupu a musel respektovat významné okolnosti, plynoucí z problémů, spojených s praktickou realizací jeho návrhů. Z tohoto hlediska lze zprávu o diplomové práci zhodnotit jako zdařilou, pragmaticky vyřešenou a poskytující v praxi mnoho objektivních výsledků jako podkladů pro rozhodování v daných podmínkách. Na druhé straně by diplomová práce měla přece jen více popsat řešený problém také z hlediska "čisté" teorie. Prospělo by, kdyby východiska řešení byla definována obecněji a počáteční podmínky byly aplikovány až v závěrech. Bylo možno podrobněji popsat i vlastnosti použitého software. Diplomová práce je zpracována pečlivě, pro posuzování konkrétního úkolu je doprovázena dostatečným důkazním materiálem, provedené závěry souhlasí s dosaženými výsledky. Interpretace závěrů je poněkud nepřehledná; při promyšlenějším uspořádání textu by byla práce přesvědčivější. Závěr: Diplomová práce pana Bc. Jana Krejčího je dobře udělanou studií možností využití a zdokonalení systému DME/DME, resp. VOR/DME podle podmínek zadání DP. Jazykově i graficky je zpráva velmi dobrá. Navrhuji hodnocení "velmi dobře" (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71696