PĚNČÍK, M. Plánování cesty robotu pomocí mravenčích algoritmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Jiří

V prvé části práce diplomant po stručném úvodu do problematiky plánování cesty robota popsal přístupy k plánování cesty a podal přehled metod rojové inteligence. Ve druhé části práce navrhnul a programově implementoval dvě metody plánování cesty pomocí mravenčích algoritmů a popsal provedené experimenty. Diplomant projevil značnou míru samostatnosti a úspěšně se vyrovnal s problematikou aplikace mravenčích algoritmů. Předložená práce může být základem pro vývoj dalších aplikací rojové inteligence na plánování cesty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krček, Petr

Předložená diplomová práce je členěna do sedmi kapitol včetně číslovaného úvodu a závěru. Kapitoly 2 a 3 tvoří obsahově dostatečnou přehledovou část práce, která seznamuje čtenáře se základní problematikou plánování cesty robotu a algoritmy rojové inteligence. Vlastnímu programu se věnují kapitoly 4 a 5. V kapitole 4 diplomant detailně popisuje výchozí algoritmy a s výhodou navrhuje vlastní úpravy. Kapitola 5 se zabývá popisem navrženého programu. Diplomant tento popis však redukoval pouze do popisu argumentů tří základních funkcí. Jistě by se tato kapitola dala rozšířit na více než čtyři strany. V kapitole 6 zkoumá diplomant vliv nastavení různých parametrů a srovnává použité algoritmy. Pro větší vypovídací hodnotu by bylo vhodné provést srovnávací experimenty s dalšími metodami, které nejsou založeny na rojové inteligenci. Navržený program je přiložen na CD. Program nemá žádné intuitivní uživatelské rozhraní, chování programu je nutné provádět přímo změnou kódu skriptu. I když je zdrojový kód doplněn komentáři, domnívám se, že čitelnost by zvýšilo použití objektově orientovaného přístupu. Přesto však zdrojový kód svědčí o diplomantově dobré znalosti jazyka MATLAB.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71541