PROCHÁZKA, D. Modely spínaných zdrojů v programu MATLAB-Simulink [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Huták, Petr

Práce se zabývá modelováním modely základních DC/DC měničů v programu MATLAB – Simulink s využitím toolboxu powersim. V úvodní části je uveden podrobný popis vybraných měničů s vysvětlením jejich funkce a odvozením jejich rovnic. Dále je proveden návrh regulátorů a simulované výsledky. Student splnil zadání bezezbytku, pracoval samostatně, vlastní práce je přehledná a logicky uspořádaná.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Pazdera, Ivo

Práce „Modely spínaných zdrojů v programu Matlab –Simulink“ se zabývá modelováním základních DC/DC měničů bez transformátoru. V úvodu je rozebrána problematika spínaných zdrojů a uveden matematický popis modelovaných zapojení. Jádro práce tvoří kapitoly 2-5, kde je uveden návrh základních obvodových prvků vybraných DC/DC měničů. Dále je uveden popis realizace simulačních modelů těchto zapojení: snižujicí, zvyšujicí, invertujicí a měnič SEPIC. Modely pracují pouze v prvním kvadrantu a jsou doplněny o regulaci výstupního napětí a proudu. Výsledky simulací jsou porovnány s výpočty uvedenými v teoretické části. Práce je přehledně a logicky členěná do kapitol. V práci se objevují pouze drobné formální nedostatky (překlepy, chybné popisky obrázků, atd…). Některé rovnice by bylo vhodné lépe popsat a vysvětlit význam veličin (např. str. 35, kap. 5.1.3, rovnice). Některé nejsou vůbec číslovány, přestože se objevují v práci poprvé. Velké rezervy jsou v citování literatury. Řada vztahů je uvedena bez bližšího vysvětlení a odkazů na literaturu. Obsah práce odpovídá zadání a student splnil vytyčené cíle. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 71084