ESTERKA, O. Návrh dýzy pro měření množství nasávaného vzduchu spalovacím motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Tématem práce je Návrh dýzy pro měření množství nasávaného množství vzduchu spalovacím motorem. Text má 32 stran textu a jednu přílohu ve formě výkresu. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text a výkresovou dokumentaci. Práce obsahuje všechny povinné části. Student pracoval samostatně a práci konzultoval. Student k práci využil českou literaturu, platné normy a internetové zdroje. Práce se odlišuje o běžných bakalářských prací tím, že obsahuje konstrukční návrh. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Cílem práce byla rešerše metod měření průtoku plynů a návrh Venturiho trubice pro měření průtoku vzduchu na sání přeplňovaného vznětového motoru. Ve stručném výčtu způsobů měření průtoků plynů vyzdvihl student přednosti Venturiho trubice pro daný účel a to především nízkou tlakovou ztrátu v porovnání s ostatními metodami používajícími škrtící prvky. V praktické části práce se student věnoval vlastnímu návrhu Venturiho trubice. Tento návrh zahrnuje stanovení rozměrů trubice na základě provozních stavů motoru a její konstrukční návrh včetně výrobního postupu. Za nejslabší část práce považuji kapitolu 3 „Výpočet rozměrů trubice“, kde jsou uvedeny pouze obecné vztahy a číselné výsledky. Očekával bych úpravu vztahů do tvarů použitých při výpočtu a dosazení veličin, aby bylo možné posoudit správnost výsledků. Některé rovnice bylo asi nutné řešit iteračně, protože v nich vystupují navzájem závislé veličiny. Ocenit je třeba konstrukční návrh Venturiho trubice s přiloženým výkresem sestavy.

Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 29197