MOTYČKA, M. Měření provozních parametrů světelných zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Krbal, Michal

Bakalářská práce Martina Motyčky je zaměřena na měření provozních parametrů světelných zdrojů. Převážná část práce je zaměřena na popis důležitých světelně-technických a elektrických parametrů, včetně metod jejich měření. V praktické části jsou tyto parametry laboratorně naměřeny a vyhodnoceny i s jejich grafickým vyjádřením pomocí křížových charakteristik. Tím jsou splněny všechny body práce, kterou doporučuji k obhajobě u SZZ. Nicméně negativně hodnotím slabou aktivitu studenta během semestru. Dále pak v práci jsou časté překlepy a nepřesná vyjádření. Hodnoty měrného výkonu světelných zdrojů, které jsou uvedeny v Tabulce 5 na str. 20, jsou zastaralé a dnes v mnoha případech značně překonány. Například světelné diody tvoří již dnes dominantní světelný zdroj v mnoha aplikacích, na rozdíl od tvrzení studenta v práci.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Pavelka, Tomáš

V této práci se student Martin Motyčka zabývá měřením provozních parametrů světelných zdrojů. Práce je rozčleněna do hlavního textu (rešeršní část) a příloh, ve kterých je provedeno a zhodnoceno samotné měření studenta. V teoretické části práce je poměrně obsáhle provedena rešerše základních poznatků z oblastí světelné techniky a světelně-technických měření. Výtky v této části práce směřují především k odborným nepřesnostem a používání nepřesných termínů („Světelná účinnost“, namísto běžně používaného výrazu „Měrný výkon“ apod.), což je nejspíš způsobeno i výběrem použité literatury, kdy autor čerpá informace i z nepříliš spolehlivých zdrojů (wikipedia). Dále se student dopouští mnoha nepřesností v textu, slohových a gramatických chyb, chybných odkazů na prezentované obrázky aj. Např. na str. 23 používá termíny „halogenidové žárovky“, „halogenové zářivky“. Na str. 33 u obr. 21 chybí zdroj, ze kterého byl obrázek čerpán, na str. 39 u obr. 22 je jako zdroj uveden [31], ovšem správně je [29]. Na str. 39 v obr. 30 je na ose x zobrazen proud, avšak v textu se hovoří o napájecím napětí. V praktické části práce student provedl měření křížových charakteristik 5 druhů světelných zdrojů. I tato část práce je zatížena množstvím nedostatků. Na str. 46 student uvádí, že světelný tok zdrojů nebyl měřen v kulovém integrátoru, ale ve volném prostředí pomocí luxmetru z důvodu výhodnosti této metody, ovšem žádnou výhodu této metody nepopisuje (naopak se dopouští spekulací o vyrušení chyby od okolního osvětlení). Schéma zapojení na str. 46 není dokonalé. Při popisu katalogových hodnot žárovek zjevně došlo k záměně všech popisků klasické a halogenové žárovky (str. 47 a 51). Vyobrazené křížové charakteristiky nejsou dostatečně popsány, není jasné, které veličiny jsou reprezentovány uvedenými zkratkami. Taktéž je u všech zdrojů hodnocena teplota chromatičnosti, která ale v grafech zjevně uvedena není. Na str. 58 student uvádí, že při snižování napájecího napětí kompaktní zářivky dochází k nárůstu napájecího proudu, což ale uvedený graf popírá (hodnota proudu klesá). Student téměř u všech nelineárních charakteristik uvádí, že jde o exponenciální průběhy, i když se jedná o průběhy odlišné. Práce jako celek nenaplňuje zcela požadavky plynoucí ze zadání (není provedeno porovnání naměřených hodnot s katalogovými hodnotami). Vzhledem k výše uvedenému práci doporučuji hodnotit známkou uspokojivou (D).

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 73545