TOBKOVÁ, I. Analýza vlivu polohy na cenu bytových jednotek v lokalitě Olomouc [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbánek, Zdeněk

Rozsah práce je průměrný, ne vždy jsou výsledky prezentovány přehledně. V předložené diplomové práci je oceněno 10 jednotek dvěma metodami. Závěry práce neobsahují zdůvodnění výsledků, nebyla provedena závěrečná analýza v dostatečném rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Práce je zpracována v dostatečném rozsahu, avšak požadovaného cíle uvedeného v zadání bylo dosaženo jen částečně, autorka se však měla i podrobněji věnovat vyhodnocení samotných výsledků a také vlivu polohy na cenu jednotky.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V teoretické části jsou obsaženy potřebné podklady a materiály, které byly nutné pro správné dokončení práce. Chybí definice některých důležitých pojmů, které jsou obsaženy i v jiných předpisech a týkají se vymezení tématu samotné práce.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C Vstupní data byla zpracována pečlivě, pro řešení zadané problematiky studentka použila standardní postupy. Studentka mohla použít i další oceňovací metody při samotném ocenění: podle platného oceňovacího předpisu nebo provést další analýzy stanovených tržních cen a to např. s cenovou mapou ARK ČR. Samotné stanovení obvyklé ceny chybí, studentka hodnotu stanovenou metodou přímého porovnání uvádí bez zdůvodnění jako obvyklou (tržní) cenu. Dále studentka provedla analýzu vlivu polohy, která je však nedostatečná a jedná se spíše o slovní zhodnocení lokalit, ve kterých se předmětné oceňované jednotky nacházejí. Hlubší analýza vlivu polohy na cenu bytových jednotek úplně chybí.
Odborná úroveň diplomové práce C Práce je na průměrné odborné úrovni, jsou uvedeny podstaty jednotlivých vybraných oceňovacích metod.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Vlastní přínos pro praktické využití je velmi úzce časově i lokalitou omezen. Práce je přínosná z teoretického i praktického hlediska ale jen pro účely zmapování situace na trhu s jednotkami v dané lokalitě.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Při zpracování diplomové práce prokázala autorka schopnost zorientovat se v odborné literatuře. Některé zdroje nebyly dle mého názoru správným způsobem odcitovány, jedná se o právní normy a míru parafrázování původního textu. Nebyly shledány žádné další nesrovnalosti citací s normou ČSN ISO 690 a 690-2.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Grafická úprava práce je na dobré úrovni, je vhodně doplněna grafy a tabulkami, které však nemají jednotné měřítko a strukturu. Text je bez výrazných stylistických chyb. Chybí číslování vzorců, přílohová část nemá vhodnou strukturu (není přehledná).
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Cupal, Martin

Práce je přehledně členěna, popisy bytových jednotek jsou poměrně detailně provedeny, ocenění porovnávacím způsobem dle cenového předpisu a tržní ocenění je provedeno přehledně a úplně. Samotný cíl práce obsahuje určitý nesoulad; je odhadována tržní hodnota 10 bytů a následně se má určit vliv polohy na cenu tržní. Cíl byl naplněn pouze částečně, především zde chybí metodologie vyšetření odlišností, měření parciálních vlivů apod. na skutečné tržní ceně. Interpretace výsledků je pouze popisná a málo vydatná a přesná, navíc často nenavazuje na vlastní analýzu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky D Způsob odkazování v textu na zdroje je nedostatečný, měla by být uvedena alespoň strana uváděného zdroje, nejlépe i jméno autora a rok vydání. Některé pasáže měly být odkazovány, i když je v textu uvedeno, odkud jsou přebírány. Některé texty nejsou stejného formátu.
Úplnost vypracování C
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce D
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D
Obtížnost a správnost řešení D
Přínos pro praktické i teoretické využití E
Odborná jazyková úroveň C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 70851