HORÁLEK, L. Výpočet teplotních polí v asynchronních strojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student zpracovával bakalářskou práci na téma teplotních výpočtů v elektrických strojích pomocí metody konečných prvků. Provedl několik výpočtů rozložení teplotních polí v asynchronním motoru a porovnal je s naměřenými hodnotami. Celkově tuto problematiku zvládl velmi dobře. Na konzultace docházel pravidelně a velmi pečlivě pracoval s dostupnou literaturou. Student splnil zadání bakalářské práce a tedy práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Dostál, Lukáš

Předložená bakalářská práce je vypracovaná na téma "Výpočet teplotních polí v asynchronních strojích". První kapitoly se zabívají samotnou problematikou asynchronního motoru, která je doplněna o základy termiky a teorii popisujcí šíření tepla. Stěžejní částí celé práce jsou kapitoly, které se zabývají tepelným výpočtem pomocí náhradních tepelných obvodů doplněné o vytvoření samotného modelu asynchronního motoru, na kterém byl následně proveden simulační výpočet, který se porovnává s hodnotami, které student získal při měření v laboratoři. Výpočet tepelné simulace v programu Ansys Workbench je velice komplikovaný a složitý. Student si po zavedení zjednodušení s výpočtem poradil a osvojil si základní postupy pro tepelné simulace. Práce splňuje požadavek kladený na bakalářské práce, a proto práci doporučuji k obhajobě. Odchylka naměřeného a vypočítaného oteplení je pravděpodobně dána zanedbáním rotujícího ventilátoru na hřídeli motoru, ktera zjednodušila simulaci.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 70997