KOPEČKOVÁ, B. Metoda řešení depozice vláknových částic pomocí Fokker-Planck rovnice pro statistické rozložení ODF - Orientation Distribution Function pro laminární proudění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Jícha, Miroslav

Postup řešení a jeho rozsah byl pravidelně konzultován na pracovních poradách a odpovídá zadání a požadavkům na bakalářskou závěrečnou práci. Byly použity analytické metody řešení distribuční funkce vláknových částic při laminárním proudění a současně vytvořen program na řešení v prostředí Matlab. Studentka sama odvodila první člen řešení Fokkerovy-Planckovy rovnice pro rozložení distribuční funkce a porovnala s řešením podle Peterlina. Toto řešení pak implementovala do vztahů pro výpočet depozice vláknových částic difuzí, sedimentací a impaktem v geometrické konfiguraci, která odpovídá dýchací trubici, tj. trachei v lidském dýchacím traktu. Výsledky byly korektně interpretovány porovnáním účinnosti depozice jednotlivými mechanizmy depozice pro různé velikosti částic a pro tři různé vdechované průtoky vzduchu. Výsledky budou využity při řešení grantových projektů pracoviště odboru termomechaniky, které se zabývá problematikou transportu a depozice aerosolů v dýchacím traktu s cílem objasnit tzv. cílenou dodávku inhalovaných léčiv. Studentka prokázala velkou míru samostatnosti při řešení, sama přicházela s novými nápady a při pravidelných poradách prokazovala velkou míru odbornosti a nápaditosti. Práce má výbornou úroveň a bude podkladem k příspěvku na mezinárodní konferenci Experimental Fluid Mechanics, která je pravidelně zařazována do WoS.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Knotek, Stanislav

Bakalářská práce studentky Barbory Kopečkové se zabývá depozicí vláknových částic s využitím řešení Fokkerovy-Planckovy rovnice. Cílem práce bylo objasnit různé mechanismy depozice a určit jejich účinnost pro vláknové částice v jednoduchém laminárním proudění v přímé válcové trubce. Studentka při zpracování tématu vycházela z celé řady odborných článků a sestavila přehlednou rešerši mechanismů depozice doplněnou o grafickou i programovou dokumentaci vytvořenou v jazyce Matlab. Práce má kvalitní sazbu, velmi dobrou stylistickou úroveň, je doplněna několika názornými obrázky a náčrtky diskutovaných pojmů. Z obsahového hlediska je práce na vysoké úrovni. Studentka projevila zdatnost při rešerši problému, úspěšně realizovala výpočty komplexních modelů depozice a srozumitelně interpretovala výsledná data. K práci mám následující připomínky: - Absence citací v úvodní části práce je zřejmě v souvislosti s několika nepřesnostmi při pokusu o definice základních pojmů. Zejména se jedná o pojem proudnice v souvislosti s definicí laminárního proudění v odstavci 3.1.1, nepřesné je rovněž zdůvodnění nestacionarity turbulentního proudění v odstavci 3.1.2. - Při uvádění kritické hodnoty Reynoldsova čísla, viz odstavce 3.1.1 a 3.1.2, je třeba specifikovat geometrickou konfiguraci, případně rychlostní profil. Konkrétně uváděné kritické Reynoldsovo číslo 2320 se týká proudění v trubici, ovšem i zde je tato hodnota diskutabilní, jak autorka ostatně správně poznamenává. - Výsledné grafy nemají jednotný vzhled, jejich kvalita je v některých případech snížená. Zvolená jemnost dělení pro poměr stran je nedostatečná a projevuje se v hladkosti získané funkční závislosti, zejména viz obrázky 6.1 - 6.3. Osy grafů jsou pojmenovány pouze slovně, pro přehlednost by bylo vhodné uvádět i související symboly alespoň v popiscích pod obrázky. - V práci se objevuje pojem účinnost depozice, není však v textu nikde obecně definován ani vysvětlen. Tato skutečnost je o to vážnější, že jde o ústřední veličinu diskutovaného problému. - Dle konvence obvykle v odborném textu při odkazech používáme totožné návěští, jakým je značen odkazovaný objekt. Konkrétně v textu práce chybí závorkování čísel v odkazech na rovnice a vztahy. Přes uvedené připomínky je třeba v souhrnu konstatovat, že studentka splnila zadání v plném rozsahu a prokázala velmi dobrou orientaci v odborných textech z oblasti aplikované matematiky. Předložená bakalářská práce studentky Barbory Kopečkové je kvalitním úvodem do aktuální a náročné problematiky. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 72285