HÁJEK, J. Oceňování nemovitostí pro potřeby pojišťovnictví - RD v Brně poškozený sněhem. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šmahel, Milan

Práce splnila úkoly vymezené zadáním. Textová i analytická část diplomové práce jsou zpracovány s využitím výběru z dostupné literatury, v potřebném rozsahu, obsahují však jisté nepřesnosti a nesrovnalosti. Odborná jazyková úroveň mohla být o poznání lepší, kdyby si autor práci na závěr v klidu řádně přečetl. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání D Cíle diplomové práce na zadané téma byly v nutném rozsahu splněny.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část diplomové práce je zpracována s využitím výběru z dostupné literatury v odpovídajícím rozsahu.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Analytická část byla zpracována na základě teoretické části a podkladů zajištěných zpracovatelem, přinesla odpovídající výsledky a podklady pro splnění zadaných cílů.
Odborná úroveň diplomové práce D Odborná úroveň je dobrá a dokazuje, že se zpracovatel zadanou problematikou zabýval natolik, aby ji pochopil a mohl řešit zadané úkoly.
Přínos pro praktické i teoretické využití C V současné době, kdy se stále výrazněji projevují výkyvy v klimatických podmínkách je vhodné se problematikou oceňování nemovitostí pro účely pojišťovnictví podrobněji zabývat a to jak po teoretické stránce, tak i po praktické stránce což tato práce splnila. Její praktické výsledky lze využít v praxi.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Citace použité literatury, odkazy i přehled literatury uvedené v práci jsou provedeny v souladu s normou.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň D Textová část diplomové práce je zpracována v potřebném rozsahu, obsahuje však jisté nepřesnosti a nesrovnalosti. Obrázky, tabulky a přílohy jsou odpovídajícím způsobem označeny a popsány. Odborná jazyková úroveň mohla být o poznání lepší, kdyby si autor práci na závěr v klidu řádně přečetl.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Kosová, Jaroslava

Práce splňuje stanovený cíl a zadané úkoly. Student vysvětlil v teoretické části pojmy týkající se zadané problematiky a seznámil čtenáře s obvyklými postupy při likvidaci pojistných událostí. V praktické části řeší na konkrétním případě zadané úkoly – stanovení časové ceny nemovitosti před pojistnou událostí, kterou je poškození nemovitosti tíhou sněhu, stanovení časové ceny nemovitosti po opravě nemovitosti a stanovení výše pojistného plnění. Podklady k praktické části a dílčí výpočty tvoří přílohy diplomové práce. V práci jsou některé formulační, jazykové i formální nedostatky, to se týká i některých závěrů, které student z provedených výpočtů a porovnání vyvozuje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Student splnil požadovaný rozsah práce, diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Zvolený přístup studenta k řešení cíle je dobrý. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou, která je doplněna přílohami. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy související s danou tématikou. Zadaná problematika je řešena na konkrétním příkladu v praktické části.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Úroveň zpracování diplomové práce je dobrá, s několika nedostatky. Některé přebrané texty v teoretické části vlastní úpravou studenta ztrácejí původní smysl. Vhodné by bylo uvést i současné předpisy týkající se pojišťovnictví. V praktické části jsou použity obvyklé metody oceňování. Informace o rozsahu poškození nemovitosti při pojistné události a nutných opravách nenavazují na výpočet pojistné hodnoty nemovitosti po opravě. Tyto informace jsou uvedeny až v následující kapitole, která se zabývá stanovením výše pojistného plnění. Při výpočtu časové ceny nemovitosti je použit nesprávný koeficient využití podkroví. Komentáře k výpočtům a závěry nejsou vždy správné ani správně formulované.
Obtížnost a správnost řešení D Pro stanovení pojistné hodnoty nemovitosti a stanovení nákladů na provedení oprav způsobených na nemovitosti tíhou sněhu použil student obvyklé metody oceňování. Stanovil časovou cenu nemovitosti před pojistnou událostí a časovou cenou nemovitosti po provedených opravách s výpočtem opotřebení analytickou metodou, náklady na opravy stanovil položkovým rozpočtem s využitím katalogových cen. Nesprávně uvádí, že rozdíl cen nemovitosti před pojistnou událostí a po provedených opravách (zhodnocení nemovitosti) je výše pojistného plnění zjištěná nákladovým způsobem.
Přínos pro praktické i teoretické využití C V praktické části je uveden jeden ze způsobů stanovení výše pojistného plnění, a to položkovým rozpočtem, který lze využít v obdobných případech. Zjištění, že opravou zejména starší nemovitosti dojde k jejímu zhodnocení, by mohlo být impulsem pro majitele nemovitosti k aktualizaci pojistné hodnoty.
Odborná jazyková úroveň D Odborná jazyková úroveň je dobrá, student ale ne vždy používá adekvátní výrazy, technický popis nemovitosti je na nižší úrovni.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Práce je uspořádána přehledně, v textu se vyskytují pravopisné i stylistické chyby, přílohy by mohly být lépe označeny v tabulkách výpočtů opotřebení analytickou metodou není uvedeno, co znamená barevné zvýraznění.
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 70650